Hlavní obsah

Gábina Partyšová nepodceňuje samovyšetření prsu

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sympatická moderátorka provázela v neděli odpoledne v mladoboleslavské Olympii návštěvníky programem Fashion show. Po jejím ukončení si ale našla čas a navštívila stánek projektu Ruce na prsa, se kterým obecně prospěšná společnost Dialog Jessenius putuje po celé ČR a učí ženy samovyšetření prsu.

Foto: Dialog Jessenius o.p.s.
Článek

Gabriela Partyšová si význam samovyšetření dobře uvědomuje a prevenci nepodceňuje. Rozhodla se proto projekt Ruce na prsa podpořit právě svou přítomností při ukončení působení stánku v OC Olympia, aby upozornila na tuto problematiku vysokého výskytu rakoviny prsu ostatní ženy.

„Umím to a pravidelně si také samovyšetření provádím,” řekla Gabriela Partyšová a dodala: „Myslím, že by to každá žena znát, a v rámci péče o své tělo to i pravidelně každý měsíc dělat.”

Edukativní stánek byl v Olympii k dispozici od 17. března a ženy si zde na speciálním fantomu mohly vyzkoušet, jak se samovyšetření provádí a také jak poznat, když se v prsu nachází něco, co tam nepatří. Této možnosti zde využilo na 150 žen, které si kromě praktických zkušeností a užitečných rad mohly odnést i kupóny na slevu do zdejších prodejen.

„I když bychom byli samozřejmě rádi, kdyby možnosti naučit se samovyšetření na stánku využilo v Mladé Boleslavi více žen, i takový zájem nás těší. Není to jen o přímé edukaci, ale to že nás lidé v obchodním centru vidí a podívají se doma třeba na náš web, je taky důležité,“ uvedla ředitelka obecně prospěšné společnosti Dialog Jessenius Michaela Tůmová a dodala: „A pokud naší aktivitou pomůžeme třeba jen jedné ženě objevit včas nádor, má naše snažení smysl.“

Po Velikonocích se stánek přesune do Prostějova, kde jej budou mít od 14. dubna možnost navštívit návštěvníci obchodního centra Arkáda.  

Vznik projektu Ruce na prsa iniciovaly před časem samy dívky, které měly rakovinu prsu a chtěly poukázat na výskyt tohoto závažného onemocnění také u mladých žen. Ty, které našly odvahu a podělily se o svůj příběh, zachytila fotografka Petra Ficová a už od samého začátku doprovází tuto kampaň.

Reklama

Výběr článků

Načítám