Hlavní obsah

Fulnecká knihovna nově sídlí v Knurrově paláci. Nese jméno J. A. Komenského

Novinky, Lenka Gulašiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Fulneku, v Knurrově paláci ověnčeném tituly Památka roku 2018 Moravskoslezského kraje a Cena hejtmana v soutěži Stavba Moravskoslezského kraje 2018, byla ve čtvrtek 14. listopadu slavnostně otevřena nová knihovna, která nese jméno J. A. Komenského.

Foto: Archiv města Fulneku
Článek

Zároveň se uskutečnila vernisáž Retrovýstavy, která vznikla jako připomínka 30. výročí sametové revoluce. Exponáty dodali sami obyvatelé Fulneku.

Rok po dokončení rekonstrukce Knurrova paláce byla do této nádherné barokní památky přestěhována fulnecká městská knihovna, která se tak ocitla v bezprostřední blízkosti městského informačního centra.

„Vzhledem k tomu, že město Fulnek je vlastníkem kulturní památky Knurrův palác již více než deset let, jsem velmi ráda, že celková rekonstrukce je již dokončena. Jde o nádherný objekt v centru města, proto bylo už při zpracování projektové dokumentace rozhodnuto, že do těchto reprezentativních prostor bude kromě jiného umístěna městská knihovna, která se až doposud nacházela v objektu Mateřské školy U Sýpky. Knihovna tak bude dostupnější všem obyvatelům města. A protože Fulnek je úzce spjat s osobností Učitele národů, ponese název Komenského knihovna Fulnek,“ konstatovala Radka Krištofová, starostka města Fulneku.

Děkuje všem, kteří se na rekonstrukci jakoukoliv měrou podíleli. „Těm, kteří poskytli dotace, zhotoviteli, zaměstnancům úřadu a především zastupitelům, bez jejichž podpory by dnes Knurrův palác nevypadal tak nádherně,” uvedla.

Umístění knihovny v Knurrově paláci, jehož zdařilou rekonstrukci ocenili památkáři i stavební odborníci, je podle Lukáše Curyla, prvního náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje, velmi dobrou myšlenkou.

„Považuji za ideální model, kdy se podaří významným památkám nebo důležitým historickým stavbám vdechnout život. I proto Moravskoslezský kraj přispěl sedmi miliony korun na opravy Knurrova paláce. Nyní jej budou navštěvovat také čtenáři Komenského knihovny Fulnek a přispějí k tomu, aby tato architektonicky významná budova nejen zdobila centrum Fulneku, ale také byla místem, kde se budou lidé potkávat, půjčovat si knihy a povídat si o nich. Tato významná památka tak bude ještě oduševnělejší, prospěšnější a otevřenější lidem,“ řekl Lukáš Curylo.

Ve stejný den, tedy 14. listopadu, byla v Knurrově paláci zpřístupněna Retrovýstava, kterou zde bude možné navštívit až do začátku března 2020.

„Děkuji občanům, kteří reagovali na naši výzvu a poskytli předměty připomínající nejen zlomový rok 1989. Díky jejich nevšední ochotě a nadšení si mohou návštěvníci připomenout, jak se v druhé polovině 20. století kempovalo, jak byly zařízeny kuchyně, jak vypadaly tehdy používané peníze, co se dalo pořídit za tuzexové poukázky, jímž se říkalo bony, a tak podobně, či se podívat, jak vypadaly noviny, které vyšly právě 17. listopadu 1989,“ zve na Retrovýstavu starostka Radka Krištofová, která je společně se zastupitelem Radkem Jaborským její kurátorkou.

Knurrův palác sloužil v minulém století také jako sklad potravin a vývařovna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám