Hlavní obsah

Frýdek-Místek snižuje cenu tepla

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občané Frýdku-Místku budou oproti původnímu předpokladu platit za teplo a teplou vodu za rok 2015 méně. Městská společnost Distep, která je téměř z 90 procent dodavatelem tepelné energie pro vytápění objektů a dodavatelem teplé vody na území města, ve spolupráci s vedením města sníží cenu tepla.

Foto: Jana Matějíková

teplo

Článek

Společnost Distep investovala v minulých devatenácti letech více než osm set miliónů korun do svého technického zařízení, převážně potrubních rozvodů tepla a teplé vody, studené vody, ale i do technologického zařízení výměníkových stanic, včetně měření a regulace.

Proces modernizací a rekonstrukcí tepelného hospodářství je již v podstatě dokončen. V současné době již proto není nutné do zařízení tolik investovat. Navíc díky používání vyspělých technologií jsou tato zařízení stále dokonalejší, což zvyšuje nejen jejich spolehlivost a komfort zákazníkům, ale také přispívá k úsporám tepla a prodlužuje jejich životnost.

„Na základě důkladné analýzy technického stavu jednotlivých částí našeho technologického zařízení jsme došli k závěru, že v příštích dvaceti letech postačí investovat zhruba o dvacet až dvacet pět miliónů korun ročně méně. Vezmeme-li v úvahu ještě další úspory nákladů, které můžeme realizovat ještě letos, rozhodli jsme se snížit stanovenou předběžnou cenu tepla pro rok 2015 o 34 korun u tepla pro vytápění a o 31 korun pro ohřev teplé vody. Při porovnání konečné ceny tepla pro vytápění za rok 2014 je nově určená předběžná cena na rok 2015 nižší dokonce o téměř 41 korun. To bude v případě, že nadcházející zima bude podobná této, představovat pro domácnosti finanční úspory řádově ve stovkách až tisících korun. Samozřejmě při zachování kvality našich služeb a bez toho, aby docházelo k morálnímu a technickému zastarávání našich zařízení,“ řekl člen představenstva společnosti Svatopluk Eliáš.

Nová předběžná cena za dodávku tepla je stanovena na 558,20 korun, což je o 34,30 korun méně, než je stávající cena. Roční náklady na vytápění bytu 2 + 1 o rozloze zhruba 55 m² by se díky nové ceně mohly snížit o zhruba 430 korun. U dodávky teplé vody připravované ve výměníkových stanicích činí předběžná cena pro ohřev 508 korun, což je o 31,20 korun méně. Sníží se tedy rovněž náklady na ohřev teplé vody.

„S novým vedením společnosti hledáme i další možnosti, jak tuto cenu do budoucna snížit. V souvislosti s tím rada města, jakožto jediný akcionář při výkonu působnosti valné hromady, rozhodla o tom, že Distep v dohledné době uzavře smlouvu o provedení posouzení a zpracování doporučení vedoucí k optimalizaci nákladů na dodávku tepla a ostatních nákladů ovlivňujících cenu tepla se společností Veolia Energie ČR. Cílem smlouvy je, aby společnost posoudila jednak dosavadní způsob nákupu a výroby tepla, jeho rozvod a prodej, ale také cenové, provozní a jiné souvislosti spojené s náklady společnosti Distep a zároveň, aby navrhla opatření, která povedou k další optimalizaci nákladů ovlivňujících cenu tepla,“ řekl primátor Michal Pobucký a rozhodně odmítl spekulativní informace, které kolují mezi občany města, o zamýšleném pronájmu nebo odprodeji městské společnosti Distep.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám