Hlavní obsah

Frýdek-Místek se zapojil do projektu Euroklíč

Novinky, Jana Matějíková

Osoby se zdravotním postižením mohou ve Frýdku-Místku požádat o vydání Euroklíče, kterým lze otevřít Eurozámky ke zvedacím plošinám, výtahům i veřejným toaletám v řadě evropských zemí, včetně České republiky. Euroklíč je mezinárodní projekt, ke kterému se město připojilo a aktivně jej podporuje.

Foto: magistrát FM

Toalety - Euroklíč

Článek

„Ve městě jsou Eurozámkem osazeny toalety a schodišťové plošiny jak v některých veřejnosprávních budovách, tak i komerčních objektech. Aktivně vyjednáváme i s dalšími provozovateli veřejně přístupných budov a míst o rozšíření Eurozámků. Pořídit je mohou ve většině případů v rámci dotačních projektů zdarma, žádost vyřizuje Národní rada osob se zdravotním postižením ČR a lze ji podat elektronicky,” řekl náměstek primátora Marcel Sikora.

Za vydání Euroklíče neplatí ani osoby se zdravotním postižením. „Ty teď o něj pomohou požádat i u nás magistrátě. Od 19. srpna jsme se totiž stali distribučním místem Euroklíčů. Zájemci tedy mohou kontaktovat odbor sociálních služeb, který sídlí na ulici Radniční ve Frýdku,“ doplnil náměstek Sikora s tím, že v prvním týdnu distribuce bylo vydáno deset Euroklíčů.

Osazovat Eurozámkem veřejné toalety, plošiny, výtahy a podobně je nutné proto, že lidé se sníženou schopností pohybu nebo lidé nemocní, například Crohnovou chorobou, diabetici nebo stomici, tedy lidé s vývodem střeva na povrch těla, potřebují ke své hygieně vybavené a čisté prostředí, a to jim uzavřený prostor Eurozámkem lépe zajistí. Eurozámek také pomáhá eliminovat zneužití a poškození takovýchto zařízení vandaly.

Každé místo osazeno Eurozámkem je označeno. V české republice je již přes 1 300 Eurozámků.

Za přípravou a realizací projektu Euroklíč na území ČR stojí Národní rada osob se zdravotním postižením ČR. Záštitu poskytla Asociace krajů ČR.

Ve Frýdku-Místku jsou Eurozámky osazeny toalety na Okresní správě sociálního zabezpečení na ulici Palackého; zde je navíc osazena i schodišťová plošina. Další Eurozámky je možno nalézt v Hypermarketu Kaufland na ulici Revoluční, Úřadu práce na ulici Na Poříčí a v OC FRÝDA.

Město aktivně vyjednává o rozšíření Eurozámků s dalšími provozovateli veřejných míst: České dráhy, ČSAD Frýdek-Místek, Poliklinika Místek, Nemocnice ve Frýdku-Místku, Hypermarket Albert, Hypermarket Tesco, OBI a Sportplex.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám