Hlavní obsah

Frýdek-Místek rozšiřuje MHD zdarma i do dalších obcí

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ojedinělý projekt statutárního města Frýdku-Místku MHD ZDARMA získává stále více příznivců. V roce 2010 byl odstartován a vztahoval se pouze na území města. Letos byl rozšířen o obce Řepiště, Sviadnov a Hukvaldy a od 15. prosince se bude vztahovat na dalších šest obcí.

Foto: Petr Pavelka

MHD Frýdek-Místek

Článek

V projektu MHD zdarma bude od poloviny prosince také Staříč, Paskov, Žabeň, Baška, Staré Město a Janovice.

V roce 2010, tedy před projektem MHD zdarma bylo evidováno 3,8 miliónu přepravených cestujících. Od roku 2010, kdy byl projekt spuštěn, jejich počty stále rostou. V loni bylo evidováno 5,2 miliónu přepravených osob a letošní průzkumy a statistiky nasvědčují tomu, že jich bude opět více.  

„Věříme, že lidé budou MHD Frýdek-Místek využívat v ještě větší míře než dosud, a to i proto, že tím jednoduše ušetří. Dosud platili cestující za jízdu z Frýdku-Místku do Janovic 17 korun, od poloviny prosince zaplatí u řidiče pouhých 10 korun, a pokud si vyřídí čipovou kartu na „MHD zdarma“ budou moci na linkách městské hromadné dopravy Frýdku-Místku, tedy i do Janovic, cestovat za cenu ročního kuponu, to je za jednu korunu ročně,“ řekl náměstek Karel Deutscher.  

Cílem MHD zdarma je ulehčit městu od ekologické zátěže z výfukových plynů a přitom zvýšit jak návštěvnost města, tak využívání poskytovaných služeb, ať už zdravotních, kulturních, sportovních nebo komerčních.

Město má za to, že je to krok správným směrem, což dokazuje od července zavedená bezplatná linka na Hukvaldy. Před jejím zavedením využívalo autobusovou dopravu zhruba 240 cestujících. Nyní je to již 400 cestujících denně, což je nárůst o 67 procent. Část z těchto cestujících se přepravovala původně osobním vozem, nyní přijíždějí do města hromadnou dopravou, tudíž do města zajíždí méně aut.  

Reklama

Výběr článků

Načítám