Hlavní obsah

Frýdek-Místek pokračuje v obnově veřejné zeleně

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V těchto dnech byla v různých lokalitách Frýdku-Místku, zejména pak na sídlištích, zahájena výsadba nových stromů. Současně je ale také realizováno kácení značně poškozených dřevin, které ohrožují bezpečnost lidí a jejichž vývrat může způsobit materiální škody.

Foto: Jana Matějíková

vybrané stromy prochází tahovou zkouškou odolnosti proti vývratu či zlomu

Článek

„Zdravotní stav stromů posuzují zkušení pracovníci odboru životního prostředí a zemědělství magistrátu města. Ke spolupráci přizýváme i odborníky, kteří využívají exaktní přístrojové metody. Letos jsme pomocí zvukového tomografu, který pomáhá odhalit skryté dutiny a vady, prověřili 21 stromů. Další desítky stromů prošly tahovou zkouškou na odolnost vůči vývratu a zlomu. Naší snahou je co nejlepší péče o dřeviny. Prioritou ale zůstává bezpečnost zdraví osob a majetku,“ řekl náměstek primátora Michal Pobucký.

Celkem bude ve městě a jeho místních částech pokáceno 129 stromů, z toho 45 ve Frýdku včetně stromů v Komenského parku, 81 v Místku, 2 v Chlebovicích a 1 strom ve Skalici. „Jedná se především o dřeviny velmi silně poškozené, napadené škůdci a chorobami, jejichž vlivem dochází k ohrožení stability a také o dřeviny staré, vydoutnalé a výrazně prosýchající, u kterých jsou velmi omezené předpoklady dalšího vývoje. V několika případech vyjdeme vstříc oprávněným požadavkům občanů na vykácení stromů,“ doplnil vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Jaroslav Zezula.

Za pokácené stromy již odbor životního prostředí a zemědělství provádí náhradní výsadbu. Ve městě bude do konce roku nově vysazeno 116 stromů, převážně javorů, lip, habrů, dubů, ale také různých druhů okrasných ovocných dřevin, jako jsou višeň nebo třešeň. Nové stromy budou vysazeny v lokalitách sídlišť Kolaříkovo, Pod Lipinou, Riviéra, Slezská a Bezručovo. Výsadba bude realizována také v Komenského parku a v Centrálním parku poblíž úřadu práce u řeky Ostravice.

 „V minulých dvou letech byly ve městě vysazeny stovky stromů a keřů za více než jeden a půl milionu korun. V letošním roce jsme na obnovu zeleně uvolnili čtvrt milionu z rozpočtu města a v této aktivitě budeme pokračovat i v následujících letech,“ uzavřel náměstek primátora Michal Pobucký.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám