Hlavní obsah

Frýdek-Místek otevřel Domov se zvláštním režimem pro lidi bez přístřeší Přístav

Novinky, Jana Matějíková

Statutární město Frýdek-Místek jako druhé město v regionu vybudovalo zázemí pro osoby bez domova, které jsou z důvodu špatného zdravotního stavu nesoběstačné a vyžadují každodenní pomoc jiné osoby. V Domově se zvláštním režimem pro lidi bez přístřeší Přístav najde útočiště 32 klientů.

Foto: Jana Matějíková

Přístav Frýdek-Místek - vznikl rekonstrukcí chátrající budovy po bývalé škole

Článek

Město se rozhodlo projekt realizovat s ohledem na skutečnost stále stoupajícího počtu lidí žijících na ulici, kteří jsou tělesně postižení a odkázáni na pravidelnou pomoc jiné osoby, ale také s ohledem na nelichotivou prognózu, podle které se z důvodů výrazných ekonomických a sociálních změn ve společnosti nepředpokládá zlepšení situace. 

„V okrese Frýdek-Místek se zařízení podobného typu nenachází a v rámci celého Moravskoslezského kraje jsou jen dvě obdobná zařízení, která mají naplněnou kapacitu a na čekací listině 70 lidí. Ve Frýdku-Místku žije v tuto chvíli na ulici zhruba 300 lidí a minimálně 40 z nich splňuje podmínku pro umístění v domově Přístav,“ uvedl primátor města Michal Pobucký.    

„Domov vznikl v objektu bývalé školy na ulici Míru. Jedná se o budovu z roku 1926. V rámci stavebních prací, zejména při zateplování, jsme kladli důraz na alespoň částečné zachování původního rázu stavby, především na čelní fasádě. Na zachování některých původních prvků bylo dbáno i v rámci interiéru. Na stěnách ve vstupní části objektu zůstaly štukové rámy a schodiště mají původní zábradlí a madla,“ popsal náročnost rekonstrukce náměstek Jiří Kajzar s tím, že renovace se dočkal také původní altán a úpravou prošla i přilehlá zahrada a oplocení. 

„V objektu je  třináct pokojů, které jsou tří, dvou a jednolůžkové. Bezbariérový přístup do nich zajišťuje vestavěný výtah. K dispozici je také jídelna a menší kuchyně pro přípravu snídaní a večeří, hlavní jídlo bude dováženo. Dále se v objektu nachází místnost pro zájmové aktivity, sesterna a zázemí pro personál,“ doplnil za město Libor Koval. 

Provozovatelem domova Přístav je Armáda spásy, která získá prostředky na provoz jednak z plateb samotných klientů, ale také ze zdrojů Ministerstva práce a sociálních věcí, kraje a města.

„Klienti budou do domova přijímáni na základě doporučení sociálních pracovníků, kteří s nimi pracují na ulici, ale také v azylových domech, kde není zajišťována ošetřovatelská péče. Pokud klient projeví zájem o umístění v domě a ten bude mít volnou kapacitu, nejde v něm trvalý domov,“ uvedla Jarmila Kozlová, vedoucí odboru sociálních služeb, s tím, že realizací projektu byly rozšířeny sociální služby ve městě a vzniklo zde 19 nových pracovních míst.  

Celkové náklady na vybudování domova Přístav byly podle projektové dokumentace vyčísleny na 37,5 miliónu korun. Vysoutěžit se ale podařilo cenu o více než 9 miliónů nižší a v rámci skutečně provedených prací a dodaného vybavení se podařilo ušetřit ještě dalšího čtvrt miliónu korun. Oproti předpokladu tak úspora činila 9,3 miliónu korun. Konečná a uhrazená cena činí 28,2 miliónu korun, přičemž z této částky město získá 23,7 miliónu korun zpět formou dotace z ROP Moravskoslezsko.   

Reklama

Výběr článků

Načítám