Hlavní obsah

Frýdek-Místek na hodinu potmě

Novinky, Jana Matějíková

Statutární město Frýdek-Místek se opět připojí k největší celosvětové kampani na podporu ochrany životního prostředí Hodina Země 2018. V sobotu 24. března od 20:30 do 21:30 hodin se ponoří do tmy parky ve městě, zhasne i nasvícení některých budov a sportovních zařízení.

Foto: Ekologický institut Veronica

Hodina Země

Článek

Město tak dá jednoduchým, ale přitom viditelným činem – zhasnutím světla – signál, že věnuje pozornost ochraně životního prostředí, zejména ochraně klimatu.

„Ve Frýdku zhasne veřejné osvětlení Komenského parku, Parku pod zámkem a parku Jižní svahy. V Místku budou vypnuta světla v Sadech B. Smetany, v Janáčkově parku a v Koloredovském parku. Na hodinu se ponoří do tmy i jinak vždy nasvícená Bazilika minor Navštívení Panny Marie, Základní umělecká škola a hala Polárka. Společnost Sportplex navíc v maximální možné míře omezí spotřebu elektrické energie ve všech svých střediscích,“ vyjmenoval primátor Michal Pobucký.

„V hale Polárka bude zhasnuto venkovní barevné osvětlení (ambient) i světelný infopanel. Omezí se chlazení ledu na akceptovatelnou úroveň pro zachování kvality povrchu, ztlumí osvětlení ledové plochy při večerním bruslení veřejnosti na bezpečnou míru, přičemž posílí počty pořadatelů a rovněž se omezí osvětlení recepce. V Aquaparku Olešná bude vypnuto nedůležité osvětlení, vzduchotechnika i sauny a ztlumeny budou čerpadla,“ upřesnila Michaela Mahrová ze společnosti Sportplex.

Hodina Země probíhá symbolickým hodinovým zhasnutím světel, ať již veřejného osvětlení, nasvícení památky, štítu firmy nebo vlastního obýváku. Tento jednoduchý, ale přitom viditelný čin je signálem, že je třeba věnovat více pozornosti ochraně životního prostředí. K Hodině Země se mohou připojit i sami občané a v sobotu 24. března vypnout na hodinu světla v domácnosti. 

Reklama

Výběr článků

Načítám