Hlavní obsah

Frýdek-Místek dohodl dodávku roušek

Novinky, Jana Matějíková

Primátor Michal Pobucký spolu s Petrem Lessym z odboru bezpečnostních rizik a prevence kriminality ve středu navštívili frýdecko-místeckou firmu DEVA F-M, která patří k největším textilním výrobcům v republice se zaměřením na zásahové a ochranné oděvy. V této době bylo téma jasné – roušky.

Foto: Petr Pavelka

Jednání ve firmě DEVA.

Článek

„Specializujeme se na mnohem složitější věci, ale zareagovali jsme a chceme začít vyrábět na přechodnou dobu i roušky. Udělali jsme potřebné kroky, nakoupili 3000 metrů nanotextilie, z níž se dá vyrobit na 80 tisíc roušek. Tento high-tech materiál je velice vhodný, má až 99procentní účinnost záchytu, ta ochrana proti virům je úplně někde jinde než u klasických materiálů. Vyvinuli jsme prototyp, aby to aspoň nějak vypadalo, improvizujeme,“ informovalo vedení společnosti DEVA, která bude rouškami v prvním sledu logicky vybavovat své zaměstnance a navazující výrobní společnosti, ale část produkce poskytne Statutárnímu městu Frýdek-Místek.

„Mysleli jsme, že třeba budeme moci roušky distribuovat všem občanům města, ale v první fázi se podařilo alespoň dohodnout okolo 14 tisíc roušek do konce příštího týdne, příští středu bychom měli mít první čtyři tisíce. Roušky budeme cíleně směřovat podle potřeby do nemocnice, našim zaměstnancům v sociálních službách a tak dále, se zaměřením na nejohroženější věkovou kategorii a zajištění strategických služeb města. Primárně je budeme distribuovat doktorům, sestrám, sociálním pracovníkům, kteří se starají o seniory, složkám IZS – policistům, hasičům, záchranářům, armádě a podobně,“ sdělil primátor Michal Pobucký.

Město zůstane s firmou DEVA v těsném kontaktu, připraveno nakoupit další kusy dle jejích kapacitních možností. „Uvidíme, jak se firmě podaří nový výrobek zavést, chápu její opatrnost v prognózách vyráběného množství. Ale patří jí velké díky, že tak pružně zareagovala a přizpůsobila v rámci možností svůj výrobní program,“ poděkoval primátor.

Reklama

Výběr článků

Načítám