Hlavní obsah

Frýdek-Místek chystá rozšíření vyhlášky o regulaci provozní doby hostinských provozoven

Novinky, Jana Matějíková

Radní města začátkem února projednávali body, které budou v pondělí 26. února předloženy zastupitelům ke schválení. Zahrnují mimo jiné vydání nových i rozšíření stávajících vyhlášek nebo podporu výstavby basketbalové haly.

Foto: magistrát FM

ilustrační foto

Článek

Radní schválili další rozšíření vyhlášky o regulaci provozní doby hostinských provozoven z důvodu rušení nočního klidu a narušování veřejného pořádku. Vyhlášku město zavedlo loni v létě na základě stížností občanů na hluk, nepořádek, výtržnictví a vandalismus v blízkosti některých barů a podniků.

„Mezi prvními jsme omezili provozní dobu non-stop provozovny na Růžovém pahorku ve Frýdku. Koncem roku ji následoval Krokodýl na ulici Zahradní a Zubr na ulici Brožíkova. Teď jsme schválili rozšíření vyhlášky o další dvě provozovny Cihla na ulici Dobrovského a Kraken na sídlišti Slezská, což jsou provozovny v panelákové zástavbě,“ vyjmenoval primátor Michal Pobucký.

Do vyhlášky hodlá vedení města zahrnout i podnik MammaMia u místeckého náměstí, v historické části města.

„V podniku se konají diskotéky a soustředí se v něm zejména mladí lidé. V jeho těsné blízkosti evidujeme již delší dobu nepořádek - rozbité skleničky i láhve, nedopalky od cigaret, odpadky, a to v takové míře, že naše technické služby tam po každém víkendu posílají uklízecí četu. Naše trpělivosti je ale u konce. O víkendu, před jarními prázdninami, létaly před tímto podnikem vzduchem popelnice až na druhou stranu komunikace. To už není o bavení se na diskotéce. Došlo k ničení obecního majetku, odpadky se válely všude kolem. Proto budeme požadovat, aby i v tomto podniku byla omezena provozní doba do půlnoci a v pátek a v sobotu do jedné v noci. Pokud to zastupitelé schválí, bude omezení platné od 1. března,“ řekl primátor Pobucký.

Město má v plánu vydat také vyhlášku o regulaci používání zábavní pyrotechniky s cílem chránit občany a zvířata před hlukem, který použití pyrotechniky provází. 

„Loňský rok byl v tomto ohledu extrémní, lidé odpalovali rachejtle a ohňostroje téměř denně už dva týdny před Silvestrem. Hluk s tím spojený stresoval nejen lidi, ale i zvířata, zejména psy. Navrhujeme používání zábavní pyrotechniky zakázat, s výjimkou 31. prosince a 1. ledna,“ upřesnil primátor.

Radní schválili i další body. Například prodat pozemek a přispět na výstavbu basketbalové haly, kterou hodlá vybudovat spolek Basketpoint u 5. základní školy.

Předseda spolku se na město obrátil se žádostí o prodej pozemku pro halu a o 17miliónovou investiční dotaci na výstavbu haly, přičemž celkové náklady na výstavbu haly činí zhruba třicet pět miliónů.

„Snažíme se mládežnický sport podporovat v co největší míře. Ještě letos se chystáme stavět halu Krystal - pro florbal, házenou a vrcholové sporty a v budoucnu bychom chtěli mít i plavecký bazén. Postavit v dohledné době ještě halu na basket je téměř nad naše možnosti. Pokud ale zastupitelé odsouhlasí prodej pozemku a investiční dotaci spolku Basketpoint, budeme mít i halu na basket, která by svému účelu sloužila minimálně 15 let, takový by byl závazek spolku vůči městu,“ upřesnil primátor Pobucký.

Reklama

Výběr článků

Načítám