Hlavní obsah

Frýdek-Místek bojuje proti zneužívání alkoholu dětmi a mladistvými

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odbor sociálních služeb magistrátu ve Frýdku-Místku zahájil osvětovou kampaň proti zneužívání alkoholu dětmi a mladistvými. Důvodem je rostoucí obliba a užívání alkoholu touto mladou populací, ale také vysoká tolerance ze strany rodičů.

Foto: odbor. scoiálních služeb magistrátu

samolepka pro majitele a provozovatele barů, diskoték, klubů a pod.

Článek

V roce 2012 se na základních školách ve městě uskutečnila anonymní dotazníková akce zaměřená na zkušenosti s drogami. Zapojili se do ní žáci pátých až devátých tříd. Z výsledků vyplývá, že věková hranice prvního kontaktu s alkoholem se výrazně posunula, a to z 12 na 7 let, přičemž alkohol (pivo, víno) vyzkoušeli žáci poprvé v přítomnosti rodičů nebo příbuzných.

V roce 2011 se Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách zaměřila na šestnáctileté studenty. Projekt je realizován každé čtyři roky a zapojeno je do něj třicet šest evropských zemí. Z páté vlny této studie vyplývá, že k pravidelnému pití alkoholu, což je šestkrát a častěji v posledních 30 dnech, se přihlásilo 79 procent dotázaných, přičemž nejvíce dotázaných uvedlo pravidelnou konzumaci piva (26 procent), destilátů (15,4 procenta), alkopopsu – limonáda s obsahem alkoholu (10 procent) a vína (8,7 procenta).

„Tato čísla jsou hrozivá, a to zejména s ohledem na tvrzení odborníků, podle kterých alkohol vážně poškozuje dosud nezralé orgány. Vyvíjející se organismus se nedokáže alkoholu účinně bránit a už malé množství alkoholu může u některých jedinců vyvolat otravu. Rozhodli jsme se posílit preventivní opatření a zahájili kampaň, která by měla pomoci odradit mladistvé od pravidelného užívání alkoholu a chceme také apelovat na rodiče, aby své děti před alkoholem chránili,“ řekl náměstek primátora Petr Cvik.

„Pro účel kampaně jsme vytvořili informační materiály ve formě letáků. Zpracovány jsou dva typy, zvlášť pro děti a zvlášť pro rodiče, protože ti mohou velkým způsobem ovlivnit, jak budou jejich děti přistupovat k drogám. Letáky budou distribuovány prostřednictvím kurátorů pro mládež nebo výchovných poradců na školách. Zájemci je najdou také v nízkoprahových zařízeních pro děti a mládež a dalších subjektech, které se zabývají prevencí,“ doplnil náměstek primátora Libor Koval.

Součástí kampaně bude také distribuce nálepek s nápisem „Ověřený podnik“, které budou osvědčením pro veřejnost, že se v daném podniku alkohol nezletilým nenalévá. Tuto nálepku provozovatelé restaurací, barů, diskoték a dalších podniků získají na základě kontroly, kterou namátkově provedou strážníci s policisty.

Alkohol naše moderní společnost vnímá jako běžnou součást života, nebere ho jako drogu. Přitom nebezpečí a dopady jeho užívání na jedince jsou stejně zničující jako užívání nelegálních drog.      

Reklama

Výběr článků

Načítám