Hlavní obsah

Frgály, zabíjačka i bažantí karbanátky: Velké Karlovice se chystají na Karlovský gastrofestival

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Valašskými Velkými Karlovicemi se od pátečního rána line vůně frgálů, kyselice, pečeného masa a dalších dobrot. V místním údolí Léskové vrcholí přípravy na víkendový Karlovský gastrofestival, jedné k největších gastronomických akcí u nás. Letošní ročník je jubilejní desátý.

Foto: archiv Karlovského gastrofestivalu

Oblíbenou součástí Karlovského gastrofestivalu je farmářský trh, na kterém se představí sedm desítek pečlivě vybraných prodejců a producentů.

Článek

Vstup na gastrofestival je zdarma a vzhledem k příznivé předpovědi počasí se opět očekává návštěva tisícovek milovníků jídla a pití z České republiky i nedalekého Slovenska.

Přes velkou návštěvnost si ovšem Karlovský gastrofestival stále uchovává pohodovou atmosféru. Ochutnávky jsou totiž rozptýleny na dvanácti gastro zastávkách v 3,5 km dlouhém údolí Léskové, mezi nimiž se návštěvníci prochází přírodou po cyklostezce Bečva. Popovézt se také mohou stylovou kyvadlovou dopravou - vláčkem, historickým autobusem, koňským povozem nebo „tatrováckými“ limuzínami.

„Nejvíc napečeme frgálů hruškových a tvarohových, ty jsou u lidí nejoblíbenější,“ popisuje nad hromadou těsta pekařka Resortu Valachy Pavla Stoklasová. S kolegyněmi za víkend vyrobí a prodá přes dva tisíce frgálů, do přípravy se proto pustily už ve čtvrtek v noci.

Také v kuchyních místních hotelů a penzionů je pilno. „Už máme hotové klobásy, letos budou dančí, celkem čtyřicet kilo, k tomu pečeme pět set porcí srnčího kolínka, pět set porcí jelení rolády a další dobroty, zajímavostí budou bažantí karbanátky,“ líčí šéf místního hotelu Horal Marek Bača.

Na dalších místech návštěvníci ochutnají i jiné dobroty. „Zastoupeny budou nejrůznější podoby valašské kuchyně od té tradiční v podobě kyselice, pokrmů z pohanky, valašských sýrů či jehněčího přes zvěřinu a zabíjačku až po zážitkovou krajovou gastronomii čtyřhvězdičkového hotelu. Tuto nabídku zpestří zajímaví hosté, food trucky či farmářský trh, na kterém své produkty nabídne sedm desítek prodejců,“ láká ředitel Karlovského gastrofestivalu Tomáš Blabla.

Pro ty, kteří přijedou do Velkých Karlovic už v pátek 5. října, se chystá Maďarský večer u sjezdovky Razula, kde budou maďarští kuchaři nabízet guláš ze šedého skotu, maďarskou pizzu langalló, klobásy z mangalice a tradiční dezert somlói, maďarská vína a pálenku.

Degustace doplní doprovodný program v podobě kuchařských show, barmanských večerů nebo muziky, připravena je i zábava pro děti. Milovníci frgálů mohou navštívit frgálovou manufakturu a zkusit si výrobu těchto tradičních koláčů. V neděli se uskuteční věhlasná soutěž o nejlepší valašský frgál a také soutěž o nejlepší klobásu.

Program každoročně doplňují degustace pro náročné gurmány. Ve Spa hotelu Lanterna se opět uskuteční sobotní Michelinská galavečeře a nedělní Michelinský oběd.

„Letos poprvé se přípravy menu zhostí šéfkuchař oceněný nikoli jednou, ale hned dvěma michelinskými hvězdami, Francouz Nicolas Decherchi, jenž vede restauraci Paloma v Mougins a od roku 2017 také stejnojmennou restauraci v Průhonicích. O obě akce je enormní zájem, jsou už prakticky vyprodané,“ dodal Tomáš Blabla.

Plno už je také na úvodní galavečeři První republika. Volná místa zbývají pouze na závěrečný, nedělní Degustační večer s vinařstvím Kadrnka, čerstvě oceněným jako Vinař roku 2018 v kategorii Rodinné vinařství s produkcí do 200 tisíc lahví.

Reklama

Výběr článků

Načítám