Hlavní obsah

Fotovýstava představila pětapadesátiny mezinárodního závodu žáků ve Ski centru Říčky

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava v muzeu v Ústí nad Orlicí dokládá historii nejprestižnějšího juniorského závodu v České republice - Skiinterkritéria. Závody z pověření mezinárodní lyžařské federace FIS pořádá Svaz lyžařů ČR společně se Ski klubem Ústí nad Orlicí v jeho Ski centru v Říčkách v Orlických horách.

Foto: Lukáš Prokeš

Pohled na Ski centrum v Orlických horách, kde Ski klub Ústí nad Orlicí pořádá 55.ročník Skiinterkriteria, se stal pozvánkou na výstavu tohoto jubilea.

Článek

Skiinterkriterium, lyžařský závod žactva ve sjezdových disciplínách (slalom a obří slalom) je ve východní a střední Evropě největší žákovskou soutěží. Patří k vybraným deseti závodům, pořádaných pod hlavičkou FIS, které se jedou v Evropě a Kanadě a pravidelně se jich zúčastňuje okolo 200 mladých lyžařských nadějí.

Městské muzeum v Ústí nad Orlicí ve spolupráci s místním Ski klubem k příležitosti 55. výročí založení tohoto prestižního závodu, jež se koná v Ski centru ústeckého Ski klubu, který je zároveň jeho pravidelným pořadatelem, otevřelo od 17. ledna do 5. března výstavu s názvem "SKÍČKO" zahrnující celou historii vzniku a průběhu pětapadesáti let:

Lyžování má v Ústí nad Orlicí tradici od roku 1924, kdy se lyžovalo na svazích Kubincova kopce a Andrlova chlumu. První závody se konaly 24. února 1929, a to župní závody v běhu. V roce 1931 se konal první veřejný závod v běhu se slalomem a od roku 1933 se jezdil sjezd na Andrlově chlumu, slalom na Kubincově kopci, kde byl postaven i malý skokanský můstek.

V roce 1935 objevil hospodář lyžařského klubu, František Stránský, ideální podmínky pro závody na vrchu Zakletý v Říčkách v Orlických horách, kde byl pak v roce 1937 uskutečněn první závod ve sjezdu. V roce 1939 byly však Orlické hory zabrány do Sudet.

Po válce od roku 1953 začali ústečtí lyžaři jezdit pravidelně do Říček, a proto zde byla zahájena výstavba zimního lyžařského střediska.

Ski centrum se úspěšně rozvíjelo a tak v roce 1963 se zde jel 1. ročník národních žákovských závodů, které se od roku 1972 staly mezinárodními pod vlajkou mezinárodní lyžařské federace FIS.

Další část výstavy je věnována jednotlivým ročníkům tohoto závodu, který pod názvem Skiinterkritérium má trvalé zastoupení mezi deseti závody FIS a výborné jméno ve světě, takže dosud se ho účastnilo 46 zemí z pěti kontinentů.

V záznamech jednotlivých let se objevují i zápisy o přírodních podmínkách, kdy např. v roce 1976 bylo tolik sněhu, že bylo povoláno 100 vojáků z Kostelce nad Orlicí, kteří pochodem nahoru dolů sníh ušlapali. Naproti tomu i přes vybavení moderní technikou sněhových děl,  vzhledem k vysokým teplotám nad nulou, musely být závody v letech 1990, 1993, 2007 a 2014 odvolány.

Důkazem popularity a úrovně je po návštěvě manželů Milerových v Říčkách udělení oficiálního souhlasu užívání krtečka akademického malíře Zdeňka Milera pro žákovské lyžařské závody.

Od roku 1985 medaile, diplomy, plakáty, upomínkové předměty zdobí postavička krtečka, který dostal odpovídající lyžařské vybavení a stal se tradičním maskotem Skiinterkriteria i když v roce 2017 oslaví již 60 let celé své existence.

Skiinterkritérium tak získalo nejvěrnějšího fanouška s největším srdcem na světě a vyhlídkou stálých úspěchů do mnoha dalších let.

Reklama

Výběr článků

Načítám