Hlavní obsah

Fotoklub Náchod slaví své devadesátiny v Dobrušce

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotoklub – fotografové – fotoaparáty - fotografie. To jsou „základní stavební kameny“ výstavy, na níž se najednou prezentuje nejvíce autorů v historii dobrušského lapidária a která byla slavnostně zahájena 6. března.

Foto: Dana Ehlová

Členové fotoklubu Náchod, kteří prezentují svoji tvorbu v dobrušském lapidáriu.

Článek

Má název Fotoklub Náchod „90“ a je první výstavou směřovanou k letošním oslavám devadesáti let od založení Klubu fotografů amatérů v Náchodě, předchůdce dnešního Fotoklubu Náchod.

Deset z celkem jedenácti vystavujících fotografů se v Dobrušce představuje poprvé, jeden z nich – Miroslav Kolátor – už tento výstavní prostor zná, protože zde měl svoji samostatnou výstavu aktů.

Úvodní slovo na vernisáži, kde zcela pochopitelně neustále „cvakaly“ spouště mnoha fotoaparátů, měl Roman Unger, člen sdružení náchodských fotografů. Nejprve ocenil úroveň lapidária, jehož interiér prošel nedávnou modernizací, a poté zdůraznil, že: „Výstava v Dobrušce je pro nás zahájením slavnostního roku, neboť klubová činnost trvá již devadesát let. Letos proto chystáme vícero akcí – další bude výstava tří členů fotoklubu v náchodské galerii Slavie, která se otevře již 7. března.“  Od 21. března pak sám tento fotograf vystaví svoji tvorbu v Galerii GM v Pardubicích.

O tom, co příznivci výtvarného umění mohou v dobrušském lapidáriu vidět, řekl: „Přemýšleli jsme, že v Dobrušce vystavíme jeden z našich společných projektů, v úvahu například připadal vánoční úkol, kdy jsme fotili stíny. Nakonec jsme se rozhodli prezentovat volnou tvorbu, která je pro návštěvníky určitě nejatraktivnější.“

Zároveň hostům vernisáže nabídl… slovo k výstavě…, nebo-li katalog, zpracovaný předsedou klubu Petrem Šulcem, v němž jsou v abecedním pořadí představeni všichni, kdo v Dobrušce vystavují svoje fotografie. 

Hned první z nich - Pavel Berák uvádí, že „dovezl“ část nejnovějšího cyklu s pracovním názvem Vzestupy a pády, Vendula Brdičková zase fotografie jako ilustrace na básně Pavla Zajíčka, Miroslav Dušánek fotografie z flexarety a modrotisk a například Jiří Klíma fotografie na téma Meditace a experiment. Zajímavými informacemi se však představují všichni další autoři.  

Výstava Fotoklub Náchod „90“, která potrvá do konce března, je důkazem, že i v dnešní době, zasažené nejmodernější technikou, si fotografie nejen zachovává svoje kouzlo, ale také dokáže spojovat lidi.

Reklama

Výběr článků

Načítám