Hlavní obsah

Fotografové války 1914-1918: naprosto ojedinělá výstava na Pražském hradě

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka, respektive její zákulisí, bez obyklých scén hrůzy a zmaru, je zachycena kamerami čtyř fotografů, kteří byli nuceni narukovat do c. a k. armády. Myšička, Brož, Neubert a Rajman, jména, která jsou pouhými shluky liter, ale jejichž snímky by získaly ocenění na kterékoli světové výstavě.

Foto: Vratislav Konečný

Jan Myšička: V naší boudě v Mörterdorfu, 20. 8. 1916

Článek

Správa Pražského hradu připravila výstavu do Tereziánského křídla Starého královského paláce, v návaznosti na předchozí expozici z období před dvěma lety. Také ona vzbudila mimořádný zájem a tato je jejím skvělým pokračováním.

Autor výstavy Jaroslav Kučera po předchozím úspěchu oslovil širokou veřejnost, s výzvou, zda by neposkytla další fotografie z války, a - jak říká, "nedoufal jsem, že narazíme na tak rozsáhlé sbírky materiálů. A když říkám rozsáhlé, tak nemyslím desítky, ale stovky snímků vynikající kvality, samozřejmě jejich retušování a další úpravy zabraly spoustu času, ale výsledek předčil očekávání. Třeba od Jana Myšičky máme na 12 kilogramů materiálu, 700 negativů je od Gustava Brože."

Většina snímků je takřka civilních, dalo by se říci domácích, vojáci se fotografovali při běžných činnostech v zázemí, jsou tu i žánrové fotografie, takřka idylické. Vesnice v Haliči, nádherná je fotografie kojící ženy, snímek záchranářského psa ve skoku, židovští vojáci jako vystřižení z románu Ivana Olbrachta, odpočívající vojsko, zabíjačka, výcvik vojska atd. Vše zachycené s mimořádným citem, se skvělou atmosférou.

Žádný ze čtyř fotografů nebyl profesionál, válečný dopisovatel, do války narukovali jako normální vojáci, jen si do tornistry vzali ještě svůj fotografický aparát. Vezmeme-li, že se fotilo na desky, musela to být zdlouhavá práce, ale její výsledky mají skvělou výpovědní hodnotu.

"Naším záměrem bylo vytvořit ucelený humanistický dokument o 1. světové válce,“ dodává Kučera s tím, že cílem výstavy je představit návštěvníkům 1. světovou válku očima těch, kdo v ní bojovali a zároveň odhalit bílá místa v historii fotografie.

Součástí expozice jsou i zbraně a výstroj bojujících jednotek a jiný historický materiál.

Otevřeno je denně od 29. dubna do 4. září od 10 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám