Hlavní obsah

Fotografie plné poezie zvou diváky do malebného podorlického kraje

Novinky, Stanislava Dvořáková

Ve čtvrtek 1. února otevřelo Klubcentrum Ústí nad Orlicí ve foyer Roškotova divadla výstavu fotografií a básní Mgr. Josefa Kvičery věnovanou malebnosti podorlického kraje.

Foto: Stanislava Dvořáková

Setkání s autorem fotografií a básní Josefem Kvičerou bylo naplněno krásou Orlických hor, vroucího vyznání kouzlu přírody a romantikou hudebních tónů.

Článek

Klubcentrum Ústí nad Orlicí obohatilo program Roškotova divadla o výstavy, kde se mohou návštěvníci zasnít nad krásami české krajiny, zejména Orlických hor.

V průběhu února slavnostní ráz foyer prozářily hřebenové partie Orlických hor s vrchem Adamem s úžasnými výhledy na Kralický Sněžník a Jeseníky, Zemská brána a magické kouzlo Divoké Orlice.

Sám autor výstavy Josef Kvičera vyjádřil obdiv těmto krásám slovy: „Jsem romantik s hlubokým vztahem k přírodě, hudbě i poezii. Mým prvním učitelem, který mě vedl k porozumění a obdivu přírody, byl můj otec. Již od mládí píši básně a texty písní. Oslovuje mě nejen příroda, ale i hezké mezilidské vztahy a tradice. Přál bych si, aby moje tvorba dokázala zpříjemnit život nejen mně, ale i všem lidem s dobrým srdcem a smyslem pro krásu.”

Pohled na stěny s fotografiemi pak dosvědčuje uvedená slova. Citový vztah vyjadřuje děj s doprovodným názvem Růžové ráno na Adamu, Stříbrné probuzení, Usínání - okouzlení krajinou V Krakonošově království, Ráno v Petrovicích, Na Suchém vrchu, Zima na Zemské bráně, Podzim u Divoké Orlice, Studenská zátoka.

Postřehy divů přírody jsou zachyceny ve fotografiích Stříbrem oděná, Metelice, Ve dvou, Čekání na sníh a pocta lidskému konání Po sklizni, Večer na pastvě, Starosti hospodáře. A tak je možné výčtem pokračovat u všech 43 zachycených dějů a 6 rámů s básněmi.

Ústečtí návštěvníci tak mají možnost obdivovat fotografie a básně po uskutečněných výstavách v sedmi městech východočeského regionu, ale i v zahraničí. Dále se lze s tvorbou Josefa Kvičery seznámit v knihách a ve dvou básnických sbírkách Vyznání a Návraty, časopisech, na chodbách řady škol i strojírenského závodu.

Na závěr ještě autor dodává: „Těmito svými koníčky se zabývám nejen proto, abych uspokojil své zájmy, ale i potěšil a po duši pohladil druhé.”

Z přiloženého letáčku se pak návštěvník dozvídá, že Josef Kvičera žije sice 44 let v nedalekém Klášterci nad Orlicí, ale narodil se 12.února 1943 v Ústí nad Orlicí.

Takže únorová výstava je vlastně darem rodného města k jeho životnímu jubileu 75 let a jistě s projeveným zájmem návštěvníků i potěšením.

A tak závěrečná melodie Máš má, ovečko, dávno spát, píseň ptáků končí... neskončila pro jubilanta dnem vernisáže, ale bude s doprovodem múz a přáním všech přítomných pokračovat další početnou řadou let.

Reklama

Výběr článků

Načítám