Hlavní obsah

Fotografie Milana Pitlacha jsou k vidění v Industrial Gallery v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na loňském Architecture week zazářil slavný architekt a fotograf Milan Pitlach v Domě umění v Ostravě s výstavou Shangajské koncepty, v Ostravském muzeu s výstavou Kaligrafie. Od úterý 6. srpna 2013 se v Industrial Gallery v Ostravě představuje svým fotografickým cyklem Kašpar noci.

Foto: Josef Zajíc

Architekt, fotograf Milan Pitlach před INDUSTRIAL Gallery v Ostravě. 6.8.2013

Článek

Architekt, fotograf Milan Pitlach se od úterý 6. srpna 2013 v Industrial Gallery v Ostravě prezentuje výstavou fotografií inspirovanou podle klavírního koncertu Maurice Ravela Kašpar noci. Koncert pro klavír a orchestr byl inspirován texty Aloysia Bertranda - básní v próze. Ravel svůj koncert rozdělil na tří části: Ondine (vodní víla), Le Gibet (šibenice) a Scarbo (trpaslík).  Koncert pro klavír a orchestr v podání vynikající klavíristky Marthy Argerich inspiroval Milana Pitlacha k cyklu fotografií.

"Poslouchal jsem tu hudbu často," vzpomíná Pitlach „i té noci, kdy jsem si na obrazovce počítače prohlížel fotografie, které jsem udělal toho dne při procházce večerní Šanghají. Byly to fotografie vody. A tehdy mě napadlo, že fotografie svým gestem odpovídají Ravelově hudbě. To byl cyklus podle první části koncertu nazvané Ondine."

Pro střední část použil Pitlach fotografie přesně na opačném pólu výrazovosti. Černobílé, statické, temné. Pro poslední část, která není v galerii instalována, opět použil dle vlastních slov barevné médium s tím rozdílem, že pokud v první části kamera snímá pohybující se předmět, v poslední části je tomu naopak. Stacionární předmět je snímán pohybující se kamerou.

"Domnívám se, že jedním ne nepodstatným důvodem toho, že mě tato hudba tak intenzivně oslovila, je způsob, jakým ji Martha Argerichová interpretovala. Okouzlen touto hudbou pídil jsem se po dalších nahrávkách. Doposud jsem jich poznal půl tuctu. Ale žádná z nich, a jsou to zvučná jména, se podle mého názoru nevyrovná  interpretaci Argerichové. Proto přidávám k titulu této fotografické řady jméno interpretky," dodal Pitlach.

Výstava fotografií Milana Pitlacha Kašpar Noci v Industrial Gallery v Ostravě je k vidění od 6. srpna 2013 do konce tohoto měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám