Hlavní obsah

Fotografie Antonína Kratochvíla obohatila newyorskou výstavu věnovanou Davidu Bowiemu

Novinky, Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York si po celé jaro připomíná život rockového zpěváka Davida Bowieho. Hlavní retrospektivní výstavu v Brooklyn Museu doprovázela také speciální instalace portrétů ve stanici metra, kterou svou ikonickou černobílou fotografií podpořil i český fotograf Antonín Kratochvíl.

Foto: Archív Antonína Kratochvíla

Fotografie vznikla po vydání alba Earthling. Z 12 světových fotografů si sám David Bowie vybral právě Čecha Antonína Kratochvíla.

Článek

Originální kostýmy, ručně psané texty slavných písní, originální obaly alb, videa nebo portréty Davida Bowieho představuje aktuální výstava v Brooklyn Museum v New Yorku. Součástí hlavní „muzejní“ části se stala také speciální instalace fotografií ve stanice metra Broadway-Lafayette a právě zde si své místo našel černobílý portrét od světoznámého českého fotografa Antonína Kratochvíla.

Ikonická fotografie vznikla po vydání alba Earthling, kdy časopis Detour Magazine chtěl Davida Bowieho na titulku. Z 12 světových fotografů navržených časopisem si sám umělec vybral právě Antonína Kratochvíla. „Bowieho agent mi tenkrát řekl, že David nerad chodí ven a chce se fotit ve studiu. Když jsem ho ale uviděl, první věc, kterou jsem mu řekl, bylo: Davide, slyšel jsem, že nechceš jít ven, ale já bych tě chtěl vzít na ulici hledat světlo. Nápad se mu líbil. Bylo snadné se s ním spojit a nakonec jsme společně strávili šest hodin. Fotili jsme na klidné ulici v Meatpacking District, kde bylo velmi málo lidí a nikdo nás tam nerušil,“ popisuje vznik černobílého portrétu autor Antonín Kratochvíl.

Představení Bowieho portrétů na schodech vedoucích do stanice metra Broadway-Lafayette zkoumala vliv muzikanta na hudbu, módu a kulturu. Instalace kromě fotografií obsahovala tištěné citace, umělecké dílo vytvořené fanouškem nebo mapy jeho oblíbených NYC hangoutů. Expozice v metru sice již skončila, nicméně samotná multimediální výstava v Brooklyn Museu probíhá až do 15. července. Najdete v ní zhruba 400 objektů pocházejících především z archivu Davida Bowieho, které sledují tvůrčí proces Bowieho od jeho dospívání v Anglii až po posledních dvacet let strávených v New Yorku.

Antonín Kratochvíl je světově uznávaný český fotograf. Ve své tvorbě se věnuje zejména dokumentární fotografii, za kterou byl několikrát mezinárodně oceněn. Jeho fotografie se objevují v nejprestižnějších novinách a časopisech po celém světě. V roce 1999 ho časopis American Photo zařadil mezi sto nejvýznamnějších osobností světové fotografie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám