Hlavní obsah

Fotografické akty Františka Drtikola míří na výstavu do Španělska

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní červen bude ve Španělsku patřit české fotografii. Vystaveny zde budou fotografie jednoho z nejúspěšnějších českých klasiků fotografie aktu Františka Drtikola.

Článek

Prostřednictvím Českého centra Madrid se poprvé představí fotografické akty klasika české fotografie Františka Drtikola ve Španělsku.  

František Drtikol (1883-1961) se proslavil zejména svými portréty a akty ve stylu pozdní secese. Drtikolovu tvorbu inspirovala i jeho první žena Ervína Kupferová - tanečnice, která byla jeho modelem od roku 1919.

Významným prvkem rané Drtikolovy fotografické tvorby bylo používání ušlechtilých tisků, uplatňoval zásahy do negativu nebo malovaná pozadí. Jeho ženy měly podobu jak zasněných víl symbolismu s radostným prožitkem života a erotiky, tak osudových žen, v nichž se mísila symbolika sexu a smrti.

V polovině dvacátých let vzniklo mnoho významných děl s názvy Studie, Akt a Kompozice (zahrnují i několik mužských aktů) i soubor fotografií s jednotným názvem Krok, kde řada fotografických studií nebyly ani určeny k veřejné prezentaci – jsou mezi nimi i experimentální pohybové studie, související s pokusy o filmový záznam aktů.

V roce 1938 začal postupně předávat Drtikol své fotografie a kresby (více než 5000 kusů) do muzejních sbírek. Jako poslední vyšla jeho fotografická monografie Žena ve světle, která obsahovala 46 aktů.

Výstava fotografií Františka Drtikola na Photo España 2013 se koná od červen do září na Real Academia de Bellas Artes San Fernando, Calle Alcalá, 13, 28014 Madrid.

Reklama

Výběr článků

Načítám