Hlavní obsah

Fotografická vernisáž Kresby světlem bude mít i charitativní přesah, tvrdí Soňa Drábková

Novinky, Dana Ehlová

Vernisáž nazvaná Kresby světlem, která proběhne 28. června v Domě kultury v Kroměříži, nabídne nejen fotografie Nelly Billové a Roberta Rohála, ale i bohatý program. Nebude chybět ani křest charitativního kalendáře. Více v následujícím rozhovoru s iniciátorkou akce Soňou Drábkovou.

Foto: Robert Rohál

Soňa Drábková na snímku z kolekce Nostalgia.

Článek

Jste nejen jednou z tváří plánované výstavy v Kroměříži, ale také jedna z organizátorů celé benefice. O jaké fotografie půjde?

Jde o výstavu dvou letitých přátel, fotografů Nelly Billové a Roberta Rohála. Zatímco Nelly vystaví reprezentativní průřez své fotografické a grafické tvorby, Robert představí svou poslední kolekci Nostalgia. Černobílou fotografií se zabývá mnoho let a troufám si tvrdit, že jeho fotky lidé prostě poznají. Jsem ráda, že spolu s Jiřím Bartoněm můžeme být tvářemi kolekce.

Program vernisáže navíc slibuje dva křty. Jednak se bude křtít charitativní kalendář, který se bude prodávat, jedna kniha…

Ano, je to tak. Za podpory přátel umění a dobra vydáváme kalendář pro rok 2020, který přinese fotografie již zmíněné kolekce Nostalgia. Kmotry budou dva hendikepovaní - David Kalčík, trpící svalovou dystrofií, mimochodem bývalý žák ZŠ a MŠ F. Vančury v Kroměříži, a s ním nynější žákyně této školy - osmiletá Stellinka Holíková, autistka. Křtu se zúčastní dále ředitelka zmiňované školy Mgr. Ludmila Kočí a místostarostka Mgr. Daniela Hebnarová.

Dále se bude křtít knižní publikace autorů Jiřího Bartoně a Roberta Rohála Nová kniha herců první republiky a protektorátu. Pozvání a roli kmotra přijal sám starosta Kroměříže Mgr. Jaroslav Němec, čehož si velmi vážíme.

Co vás vedlo k tomu dát celé této akci charitativní význam?

Děkuji za tuto otázku, ale mnohé. Začnu tím, že si s věkem stále víc uvědomuji, že ne každý má v životě to štěstí být zdravý. Ve svém okolí mám známé a přátele, jejichž problémy znám a vím, že to nemají jednoduché. Tohle člověka zasáhne, a tak si říkám, proč neudělat příjemný podvečer spojený s milým slovem, kumštem i vzájemným obdarováním.

Kdo všechno bude v rámci vernisáže vystupovat?

Nelly Billová nejenže nádherně fotí, ale představí i svou hudební skupinu Corda Magico. Svým sametovým hlasem nás potěší šansoniér, herec a filmový historik Jiří Bartoň. Tuto charitativní akci se rozhodla podpořit i taneční skupina Marka Meluzína a Jitky Dedkové M Dance crew Kroměříž, v níž jsem několik sezon působila a kde mě vlastně Robert Rohál objevil a začal mě fotit. Celým podvečerem nás provede Dana Dopitová.

To ale není vaše první charitativní akce…

V rámci Městského úřadu Kroměříž jsem zapojila do projektu Zdravého města „DOBRO“. Už loni jsem vymyslela a spoluorganizovala charitativní akci právě pro hendikepovaného Davida Kalčíka. Na své cestě většinou potkávám lidi, kteří mě v těchto aktivitách naprosto nezištně podporují, nehledají v tom nic víc než radost z toho, že aspoň malinko můžou udělat něco, něco pro druhého. Výtěžek z kalendáře bychom rádi použili na koupi dárku pro hendikepované děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám