Hlavní obsah

Fotograf Ken Seton-Vyhnal vystavuje v mikulovské galerii Konvent

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavní sezónu galerie Konvent letos uzavírá výstava fotografií Kena Seton-Vyhnala. Z Paříže, kde od roku 1985 působí, přivezl dvacítku maloformátových černobílých fotografií dělaných klasickou technologií.

Foto: Jitka Sobotková

Fotograf Ken Seton-Vyhnal na své vernisáži v pátek 2. října v galerii Konvent v Mikulově

Článek

Záměrně pro svou výstavu vybral francouzské přímořské krajiny a krajinu Vysočiny či Brd, kam se rád ze svého nuceného exilu, který se mu stal domovem, vrací.

„Krajina je přístav klidu a rovnováhy a je to protiváha tomu momentálně rozbouřenému světu. Krajina je věčná a ne náhodou se třeba za druhé světové války v Anglii hodně dělaly fotografie krajiny. Krajina je totiž domov,“ řekl fotograf Ivan Vyhnal, jenž ve Francii používá svůj pseudonym Ken Seton-Vyhnal.

Kromě fotografie se tento vystudovaný knihovník věnuje i divadlu, filozofii či literatuře a byl i velmi publicisticky plodný. K jeho osobním přátelům patřil Václav Havel či Pavel Tigrid.

Kromě krajiny, lidí či měst Ivan Vyhnal často rád fotil i na místech, kam se člověk běžně nedostal, a jeho reportážní fotografie patřily k vyhledávaným. „K fotografii patří i trochu odvahy,“ vzpomíná na zážitky, kdy ve Francii hrozily atentáty a výbuchy elektráren. 

V současné době pracuje na projektech, fotografiích o velikosti člověka mj. k poctě spisovateli Robertu Musilovi, který patřil k předním rakouským a evropských autorům 20. století.

Výstava Kena Seton-Vyhnala potrvá v galerii Konvent až do konce října. 

Reklama

Výběr článků

Načítám