Hlavní obsah

Folklórní tanečníci ze tří kontinentů se představí v Dobrušce

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky vloni navázané spolupráci s Městským kulturním střediskem v Červeném Kostelci se i letos v Dobrušce uskuteční Mezinárodní přehlídka folklórních souborů. Bude opět v předvečer zahájení Mezinárodního folklórního festivalu v Červeném Kostelci, který v tomto městě proběhne od 21. do 25. srpna.

Foto: Dana Ehlová

Petré kostýmy a umění folklorních tanečníků okouzlily vloni Dobrušku

Článek

Na mobilním pódiu na náměstí F. L. Věka v Dobrušce se v úterý 20. srpna od 18 hodin představí soubory z Venezuely, Indonésie a Francie, které prostřednictvím tanců a písní demonstrují rozmanitost kultur svých zemí a bohatost lidových tradic. „Každý soubor bude mít dvě vystoupení v rozsahu zhruba 15 minut,“ upřesnila program přehlídky Jana Lukešová z Informačního centra v Dobrušce.

Z největší dálky, hlavního a největšího města Indonésie Jakarty, přijede soubor AMERTHA BHAVANI SENI GERAK BUDAYA, jenž byl založen při Ekonomické fakultě a sdružuje studenty, kteří se snaží udržet a propagovat tradice, písně a tance indonéského venkova. Svými barevnými a zlatem bohatě zdobenými kroji baví drobní indonéští tanečníci diváky na festivalech po celém světě.

Evropu na dobrušské přehlídce zastoupí folklorní skupina GROUPE FOLKLORIQUE MUNICIPAL d´EITAL LES PINAUDRES z Francie, která byla založena v roce 1959 a věnuje se přesné rekonstrukci vesnických tanců a zvyků.

S melodickými písněmi, oblečeni v původních zdobených krojích sklízí úspěch na podiích mnoha zemí. Z jihoamerické Venezuely dorazí do města F. L. Věka skupina SOL LARANSE Y SU GENTE, založená v roce 1997. Jihoameričtí tanečníci se snaží oživovat a udržovat tradice oblasti Lara, v nichž se mísí zvuky domorodých kultur, ale i africké evropské kořeny. Charisma, přirozenost a touha rozdávat tancem radost přitom sálá ze všech vystoupení tohoto souboru.

Druhý ročník Mezinárodní přehlídky folklorních souborů, která vloni okouzlila Dobrušku, začíná v 18 hodin a pořadatelé věří, že i letošní hosté nadchnou zdejší diváky a jejich vystoupení budou zároveň tou nejlepší pozvánkou na 59. ročník Mezinárodního folklorního festivalu v Červeném Kostelci.  

Reklama

Výběr článků

Načítám