Hlavní obsah

Floristická soutěž Otvírání jara 2016 dala šanci studentům představit své nápady

Novinky, Lenka Žáčková

Floristická soutěž pro studenty zahradnických a zemědělských škol Otvírání jara se uskutečnila 18. března v Praze v rámci 10. mezinárodního veletrhu zahradní architektury, nábytku, techniky a veřejné zeleně – FOR Garden.

Foto: Lenka Žáčková

Dobojováno, ceny rozdány

Článek

Tato jedinečná soutěž mladých floristů je největší, jaká se koná v České republice. Jejím zakladatelem je přední český florista Pavel Hruška, známý z řady televizních pořadů, ale i jako člen hodnotících porot významných soutěží floristů. Důstojně a velmi úspěšně navázala na svůj první ročník, který se konal téměř přesně před rokem.

I letos si vzala si za cíl propagovat především samotný obor a dát především příležitost studentům, jejich nápadům a možnosti se prezentovat. Nejen studenti, ale i celá řada pedagogů se úplně poprvé setkala s lyofilizovanými květy a rostlinami, které pro tuto soutěž věnovala společnost Lyoflóra. Až na naprosté výjimky se většina z přítomných do současné doby neměla možnost setkat s tímto druhem materiálu. Bylo až obdivuhodné, jaké vazby v rukách studentů vznikaly.

V letošním roce byla udělena, kromě standardního vyhlášení pořadí, také Cena veletrhu FOR Garden 2016, Cena ČCCR – CzechTourism a neplánovaná Cena laika. V odborné porotě zasedli: Ing. Ondřej Štěpánek, Jarmila Pejpalová, Lukáš Hodáň, Lukáš Tvrdý, Bc. Jitka Daňková, Renata Fikerová, Bohumila Joštová a Jitka Dvořáčková

V rámci soutěže a doprovodného programu byly prezentovány jednotlivé školy, jejichž studenti se zúčastnili soutěže. Účast v soutěži byla bez účastnického poplatku za soutěžící studenty a stejně tak si nemuseli zajistit vlastní materiál, čímž byly jednotlivým školám ušetřeny nemalé prostředky. Vše, včetně malého občerstvení, bylo hrazeno z prostředků organizátorů, partnerů a sponzorů.

O polední přestávce patřilo pódium VIP osobnostem, které přišly podpořit studenty, ale hlavně zpestřit program. Na pódiu vystoupil elegantní a snad nestárnoucí baletní mistr Vlastimil Harapes a Uršula Kluková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám