Hlavní obsah

Flora přivítá návštěvníky na selském dvoře

Novinky, Redakce Novinky.cz

V selský dvůr se nyní proměňuje pavilón A olomouckého výstaviště, v němž bude od 7. do 10. října ústřední expozice podzimního zahradnického veletrhu Flora.

Foto: Vlasta Hradilová

Centrální pavilón olomouckého výstaviště se proměňuje v selský dvůr.

Článek

Svou špičkovou produkci ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků představí na největší akci svého druhu v Česku 138 pěstitelů.

„K dotvoření atmosféry velké selské stodoly poslouží exponáty zapůjčené mimo jiné z Hanáckého skanzenu v Příkazích,“ řekl ve čtvrtek novinářům garant veletrhu Vojtěch Zahradník.

„Pestrobarevné a chutné výpěstky doplní přehlídka nejzajímavějších odrůd květinové královny podzimu chryzantémy i výstava tykví nejrůznější barev i tvarů,“ poznamenala mluvčí Výstaviště Flora Zuzana Studená. Část galerie pavilónu A bude tradičně patřit floristické soutěži. „Svaz květinářů a floristů ČR zvolil tentokrát jako téma dekoraci slavnostního stolu,“ uvedl Zahradník.

Návštěvnicky velmi lákavou bude tradičně společná expozice Českého zahrádkářského svazu Barvy podzimu našich zahrad. V pavilónu G se jeho členové představí vlastními výpěstky krajových odrůd ovoce i různými druhy zeleniny. Nebudou chybět včelařské produkty, výstavka hub, zahrádkářská a mykologická poradna či zahrádkářský sklípek s moravskými víny a burčákem.

Na zahrádkáře, chalupáře a kutily čekají v pavilónu H a na volných plochách výstaviště prodejní zahradnické trhy s pestrým sortimentem květin, ovoce, zeleniny, okrasných, ovocných dřevin, drobné zahradní mechanizace, pomůcek a potřeb. Přihlásilo se na ně 185 vystavovatelů.

Výstavní přehlídku ovoce, zeleniny a podzimních květin doplní 15. ročník festivalu gastronomie a nápojů Olima. Návštěvníci se na něm seznámí s nabídkou potravin z domácí produkce a součástí bude i prezentace výrobků oceněných titulem Regionální potravina Olomouckého kraje 2010.

Během festivalu budou oficiálně vyhlášeny i výsledky soutěže o nejlepší ovocný destilát Flora košt. Letos do ní pěstitelé přihlásili rekordních 358 vzorků. (mh, VH)

Reklama

Výběr článků

Načítám