Hlavní obsah

Flora láká na exotické krásky a cizokrajnou Fany

Novinky, Leona Roháčková

Sbírkové skleníky ve Smetanových sadech v Olomouci jsou otevřeny i o listopadových víkendech. V tyto nevlídné dny zde kvetou exotické krásky a na milovníky fauny čekají cizokrajná zvířata v čele s kajmankou Fany. Otevřeno je od 9.30 do 16 hodin.

Foto: Leona Roháčková

allamanda cathartica

Článek

„Najdete u nás skutečně bohatou nabídku exotických květů v široké paletě barev růžové, červené, oranžové, bílé, fialové. Kvetou liány, orchideje, bromélie, plodí papáje, káva, palmy, citrusy,“ přidala pozvání vedoucí skleníkových sbírek Helena Šupová.

Návštěvníci mohou obdivovat vyvíjející se šištice starodávných druhů cykasů a ceratozamií. Tomu všemu vévodí cizokrajná zvířata v čele s kajmankou Fandou.

Dnes třináctiletá kajmaní dáma Fany žije ve zdejším akvateráriu už od roku 2003, kdy ji výstaviště dostalo darem. Kmotrem jí byl herec František Řehák, který se do paměti generací filmových diváků zapsal například rolí ve slavném Menzlově Rozmarném létě či filmu Na samotě u lesa.

Zprvu nebylo jisté, zda je malý kajman kluk, nebo holka, takže kmotr zvolil neutrální Fany. Ta se už několikrát stala matkou a na svět přivedla hezkou řádku malých kajmánků brýlových.

V palmovém skleníku najdete mimo Fany další zástupce exotické fauny, k  nimž patří ještě ptáci, ryby, obojživelníci a pavouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám