Hlavní obsah

Finta s falešným pronájmem bytů se rozmáhá, policisté registrují už deset poškozených

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podvodné jednání při nabídce pronájmů bytů rozplétají v poslední době kriminalisté z Berouna. Nabídka se šíří po internetu, najdete je na portálech Sreality a Bez realitky. Nabídka je směřována na Prahu a Plzeň, ale mohou být nabízeny i jiné lokality. Při zareagování jsou poškození přesměrováni.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Reagující je přesměrován na e-mail často obsahující znaky řecké abecedy.

„Od toho okamžiku jste již v písemném kontaktu s podvodníkem, aniž byste tušili, že se postupně stáváte jeho obětí. Pachatel sdělí, že skutečně pronajímá byt, o který máte zájem, a to přes aplikaci Airbnb. Ve skutečnosti se však nejedná o tuto společnost, ale o podvodníka, který se za ni vydává a komunikuje s vámi tak, jako by se skutečně jednalo o email společnosti Airbnb,” informovala mluvčí berounské expozitury Policie ČR Marcela Pučelíková.

Jediná možnost, jak zjistit, že se jedná o e-mailovou adresu výše uvedené společnosti, je se zkontaktovat jejich zástupce a ověřit pravost tohoto kontaktu.

„Podvodníci v těchto případech komunikují v anglickém jazyce, někdy za pomoci Google překladače. Poté co se s vámi domluví na realizaci pronájmu bytu, žádá zaslání zálohy ve výši 800 až 900 euro. Bankovní účty, na které mají lidé peníze posílat, jsou zahraniční. V našich případech ve Španělsku, Itálii a v Řecku. Po odeslání této zálohy, žádá pachatel poslání další zálohy, tentokrát „na klíč“ ve výši dalších 800 až 900 euro. V některých případech žádá finanční prostředky ještě za celní poplatky,” uvedla mluvčí.

Po zaplacení přestává být pachatelova adresa pro poškozené kontaktní, na dotazy nereaguje a k realizaci pronájmu nedojde. Lidé tak přicházejí o své finance.

„V současné době naši kriminalisté evidují již deset poškozených. Kriminalisté se domnívají, že poškozených bude daleko víc, a to na území celé České republiky. Již nyní jsou mezi poškozenými lidé z různých krajů,” dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám