Hlavní obsah

Filozofická fakulta Ostravské univerzity změní děkana

Novinky, Jan Grossmann

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci minulého týdne jmenoval akademický senát Filozofické fakulty Ostravské univerzity Roberta Antonína do funkce děkana. Proti jeho zvolení nehlasoval nikdo.

Článek

U studentské obce i v profesním kolektivu oblíbený docent Antonín byl ve svých čtyřiceti letech zvolen děkanem filozofické fakulty. Jedna ze šesti fakult ostravské alma mater tak obsadila klíčový personální článek a do budoucna si splnila svoji právní a administrativní povinnost. Na oficiální uvedení do děkanského křesla si ale musí počkat ještě do července, až vyprší mandát současnému děkanovi Aleši Zářickému. Telegrafickou informaci přinesl web Ostravské univerzity.

Docent Antonín je i přes svůj mladý věk velmi perspektivní osobnost, která na půdě filozofické fakulty působí již pět let, kdy většinu času zastávala post odborného asistenta katedry historie a menší část strávila na pozici proděkana. Uznávaný Antonín je expert na slovo vzatý a zaměřuje se na historický vývoj a popis střední Evropy vrcholného středověku.

Pozitivní sympaťák je se svým osobitým přístupem na svých přednáškách akceptován posluchači s vřelým nadšením. Kromě nezpochybnitelné oborové odbornosti a vědomostní kapacity, které přispěly k tomu, že se mu na prahu čtyřicítky dostal významného pedagogického ocenění, umí dát svým přednáškám a strhujícím výkladům v nich jakousi přidanou hodnotu a bohužel stále ještě raritní nástavbu.

Ta spočívá v tom, že se neomezuje pouze na monotónní monolog bez zájmu o látku nebo o studenty, ale umí svému vypravování vdechnout život a srozumitelně vysvětlit společensko-politický přesah a přiblížit komplexní zákulisí dobových reálií s odlehčenými, ironizujícími narážkami plnými paralel a paradoxů v nadčasovém srovnání tuzemské nebo soudobé celospolečenské události nebo nedávných skutečností. 

Věčný optimista sdělil, že se bude snažit navázat na osmiletou práci svého služebně i generačně staršího předchůdce a dosluhujícího držitele mandátu děkana Aleše Zářického. Ten ve svém osmiletém období zanechal velmi dobrý dojem, kdy posílil konkurenceschopnost a prestiž kdysi stagnující a velmi nenápadné fakulty s budovou v blízkosti samého centra města. 

Reklama

Výběr článků

Načítám