Hlavní obsah

Filmový festival v Uherském Hradišti chystá unikátní dobové projekce

Novinky, Aneta Zachová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní filmová škola v Uherském Hradišti odstartuje již v pátek 25. července. Jubilejní čtyřicátý ročník láká na exkurzi do historie.

Foto: archiv LFŠ 2014

Logo 40. ročníku Letní filmové školy

Článek

Návštěvníci 40. Letní filmové školy se mohou těšit na netradiční projekce. Pořad zvaný LP 1914 aneb Do biografu před sto lety zavede fanoušky filmové tvorby do prostředí, ve kterém se promítalo na počátku 20. století.

Výprava do minulosti je na programu Letní filmové školy hned dvakrát. První projekce je na programu v neděli 27. června od půl šesté v kině Reduta, druhá pak 31. července. Způsob promítání má za cíl věrně kopírovat praktiky používané před sto lety a chybět tak nebude ani živá hudba, která němé filmy v kinech dříve doprovázela.

O exkluzivitu projekce se postará také vypravěč s ukazovátkem v ruce, jehož úkolem bylo obohacovat promítání filmu vysvětlujícími komentáři. Program dobových promítání zpestří také zvukové efekty a rozmanitá umělecká vystoupení. Pro držitele akreditací připravili pořadatelé speciální vstupné za 50 Kč, což odpovídá průměrné dobové ceně 70 haléřů.

Projekce připomínající rok 1914 však nejsou jedinou netradiční záležitostí letošní Letní filmové školy. Uherské Hradiště se stane svědkem jedné z projekcí Cinema Royal, tedy nového konceptu kina, který má za cíl uvádět kultovní filmy ve stylovém prostředí. Podrobnější informace o termínech, tématech či dobovém zasazení se účastníci projektu dozvídají postupně na webových stránkách Cinema Royal. 

„V prvé řadě najdeme místo, jeho dispozicím pak přizpůsobíme film,“ prozradil Jiří Šebesta ze Cinema Royal. „Naši diváci se nedávno vrátili z Marsu, který jim simulovala nedostavěná stanice metra Petřiny v hloubce 53 metrů pod povrchem. V Uherském Hradišti jsme objevili lokalitu, na kterou zatím žádná noha návštěvníka Letní filmové školy nikdy nevstoupila. O povolení jsme museli žádat na nejvyšších místech,“ vysvětlil Šebesta.

Nemilou novinkou Letní filmové školy je zrušení účasti režiséra Michela Gondryho. „Důvodem je posunutí dat natáčení jeho nového projektu a s tímto související pracovní pobyt v USA od začátku července do konce října. Přesunutí dat se v diáři Michela Gondryho objevilo v průběhu června a dramaturgický tým LFŠ se celý měsíc snažil najít smysluplné řešení celé situace. Jako jediné možné řešení se však nakonec ukázalo přesunutí celé retrospektivy a návštěvy Michela Gondryho na rok 2015,“ uvedl hlavní dramaturg festivalu Jan Jílek.

Návštěvníci Letní filmové školy se však stále mohou těšit na řadu zajímavých osobností světového filmu. Jedním z vrcholů festivalu je například přednáška režiséra Petera Greenawaye o možnostech a omezeních kinematografie.

Letní filmová škola potrvá v Uherském Hradišti od 25. července do 2. srpna a divákům představí více než dvě stě snímků. Chybět nebude ani bohatý doprovodný program a odborné přednášky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám