Hlavní obsah

Filmový festival v Mariánských Lázních uvede restaurovaný snímek Loni v Marienbadu

Novinky, Jakub Vohnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marienbad Film Festival, který se letos koná v termínu 28. až 31. srpna, představí v sekci Retrospektiva režiséra Alaina Resnaise restaurovaným snímkem Loni v Marienbadu a herečku Audrey Hepburn. Hostem festivalu bude jeden z nejvýznamnějších evropských režisérů Bence Fliegauf.

Foto: Archiv: Marienbad Film z.s.
Článek

Současné filmové tvorbě v oblasti experimentu se věnuje hlavní sekce festivalu Theatre Electrique, ve které se představí čeští i zahraniční tvůrci.

Argentinský režisér Eduardo Williams, jehož krátké filmy byly uvedeny v sekcích filmového festivalu v Cannes, celovečerní debut Lidská vlna získal ocenění na filmovém festivalu v Locarnu, uvede v Mariánských Lázních svůj poslední krátký snímek Parsi. Produkčně na něm spolupracoval i herec Nahuel Pérez Biscayart, který si odnesl nejvyšší herecké ocenění z Evropských filmových cen za drama Robina Campilla 120 BPM (držitel Velké ceny poroty Cannes 2017)

Hostem Marienbad Film Festivalu bude i maďarský režisér Bence Fliegauf. Jeden z nejvýznamnějších evropských režisérů, držitel Stříbrného medvěda z Berlína za film Je to jen vítr, vítěz festivalu v Locarnu s „ambientním filmem“ Mléčná dráha, autor hypnotického Dealera, bude mít v Mariánských Lázních svou masterclass. Domácí scénu bude reprezentovat trojice českých režisérů: Bohdan Karásek, Roman Štětina a Jan Kačena.

Letos poprvé je věnována sekce Retrospektiva dvěma ikonám filmového světa: režisérovi Alainovi Resnaisovi a herečce Audrey Hepburn.

„Každý rok budou mít diváci možnost vidět jeden film těchto umělců. Ne, jak bývá zvykem, všechny filmy nebo jejich výběr v rámci trvání samotného ročníku festivalu, ale několikaletá retrospektiva těchto tvůrců. Každý rok jeden film. Začínáme projekcí restaurované verze Resnaisova Loni v Marienbadu, který ocenila porota v roce 1961 na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách Zlatým lvem,” prozradil Lubomír Konečný, umělecký ředitel festivalu.

Finální tečku za festivalem udělá slavná road movie Dva na cestě, v níž exceluje oscarová herečka po boku Alberta Finneyho.

Marienbad Film Festival vzpomene také na režiséra, herce, výtvarníka a uměleckého šéfa Divadla Na zábradlí Petra Lébla.

Cenu Marienbad Prix převezme filmový kritik a dramaturg La Cinémathèque française Bernard Payen. Na vizuální podobě ocenění se podílela Nela Havlíčková, mariánskolázeňská designerka tvořící pod značkou Nela porcelán a grafický designér a typograf Jakub Samek, autor letošní grafiky Marienbad Film Festivalu.

V sekci Forum Marienbad se objeví experimentálně laděné filmy z celého světa vybrané na základě mezinárodní výzvy. “Do čtvrtého ročníku se nám přihlásilo celkem 142 děl ze 32 zemí, ze kterých jsme do soutěžní sekce vybrali 14 českých a 23 zahraničních projektů,” prozradila ředitelka festivalu Zuzana Stejskalová.

Mariánskolázeňský spolek Švihák spojil opět síly s hudebním magazínem Full Moon a společně se postarají o doprovodný program Marienbad Film Festivalu. Na Kolonádě Ferdinandova pramene vystoupí Katarzia, Zabelov Group, +-0, Market, Kittchen, Aid Kid a Isama Zing, filmový program okoření i přednášky, klipové pořady a workshop elektronické hudby.

Reklama

Výběr článků

Načítám