Hlavní obsah

Festival Za poklady Broumovska v sobotu rozezní první z kostelů

Novinky, Kateřina Ostradecká

Slavnostní festivalovou znělkou se v sobotu 30. června rozezní kostel sv. Máří Magdalény v Božanově, kde bude od 18 hodin zahájen 13. ročník letního festivalu Za poklady Broumovska. Posluchačům se představí soubor Ensemble Inégal s programem Loutna česká Adama Michny z Otradovic.

Foto: Kateřina Ostradecká

Kostel sv. Máří Magdalény v Božanově bude v sobotu 30. června hostit zahajovací koncert festivalu Za poklady Broumovska.

Článek

Po zahajovacím koncertu bude následovat devět dalších hudebních zastavení, vždy v sobotu od 18 hodin, v unikátních barokních kostelích tak zvané broumovské skupiny.

Milovníci klasické hudby se mohou těšit na vystoupení francouzského ensemble Castelkorn, mladého rakouského tria Accio Piano Trio, finského hornisty Esy Tapaniho, Janáčkova kvarteta, čtveřice mladých cellistů Prague Cello Quartet nebo špičkové sopranistky Kateřiny Kněžíkové. Unikátností festivalu je dobrovolné vstupné na všechny festivalové koncerty. Vybrané prostředky, které se ve festivalových kasičkách sejdou, putují v závěru festivalu na pomoc kostelům.

„Letošní ročník je v něčem nový. Festival má novou ředitelku, Terezu Kramplovou, která se mu doposud věnovala dramaturgicky externě, ale nyní mu dává veškerý svůj čas. Věřím, že to přinese další impulzy naplňovat jeho vizi zapsat se trvale a nezpochybnitelně mezi nejlepší festivaly komorní hudby v České republice. Tato změna se koneckonců projevila i novým vizuálním stylem festivalu a také lepší koordinací s produkčním týmem, který festivalu poskytuje Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov. Všem jeho členům děkuji za nádhernou práci, kterou odvádějí,“ uvedl Jan Školník ze Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov.

„Velmi se těším, že na letošním ročníku festivalu přivítáme kromě českých špičkových souborů také soubory zahraniční, i mladé české umělce. Namátkou uvedu alespoň francouzský Castelkorn ensemble, jejichž koncert natočí stanice Vltava, koncerty laureátů soutěží Pražské jaro, Concertina Praga a Broumovské klávesy, nebo závěrečný koncert festivalu, na kterém vystoupí za doprovodu orchestru sopranistka Kateřina Kněžíková v programu Bella mia fiamma. Ráda bych poděkovala všem, kteří se podílejí na vzniku festivalu, našim partnerům, sponzorům, přátelům a posluchačům, kteří pomocí dobrovolného vstupného přispívají na pomoc místním kostelům. Těším se na setkávání během celého léta a na poklady, které společně objevíme,“ uvedla ředitelka festivalu Tereza Kramplová.

Doprovodným programem festivalu jsou mezinárodní Letní hornové kurzy, které proběhnou v prostorách broumovského kláštera ve dnech 5. – 11. srpna. V letošním roce se přihlásil rekordní počet účastníků – 45 – z Japonska, Maďarska, Rakouska, Polska, Německa, Slovenska i České republiky. Pro veřejnost se chystají koncerty účastníků kurzů a 8. srpna také Slavnostní halali na Jízdárně v Hejtmánkovicích.

Nad 13. ročníkem festivalu převzali záštitu Ministerstvo kultury, kardinál Dominik Duka a víceletou záštitu převzal Královéhradecký kraj.

Reklama

Výběr článků

Načítám