Hlavní obsah

Festival Valašský špalíček bude, osmatřicátý ročník se uskuteční v plánovaném termínu

Novinky, Ondřej Smolka

Současná situace se nevyhnula ani 38. ročníku Folk-blues-beat festivalu Valašský špalíček. Přijatá opatření se ale postupně začínají rozvolňovat a za daných opatření se festival v areálu zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí uskuteční v termínu 25.–27. června.

Foto: Ondřej Smolka
Článek

V průběhu posledních týdnů začali pořadatelé v celé republice ohlašovat konečná rozhodnutí nad konáním letošních ročníků nejrůznějších festivalů. Otazníky dosud visely také na folk-blues-beat festivalem Valašský špalíček.

„Dlouho jsme vás napínali, jak to bude s letošním ročníkem Valašského špalíčku, a naše nervy zase napínaly vám všem známé neblahé okolnosti. Vlastně jsme vám od poloviny března neuměli sdělit nic zásadního. Věřte však, že jsme od začátku nouzového stavu byli v kontaktu s jednotlivými účinkujícími, s lidmi, kteří se v té situaci nějak orientovali, a jednali s nimi o možných variantách dalšího postupu,“ uvedl k současné situaci Karel Prokeš, dramaturg festivalu.

Přišla chvíle, kdy je třeba hudbě splatit dluh

Nicméně, do poloviny května, kdy byl vládou avizován plán rozvolňování přijatých opatření proti šíření nemoci covid-19, v tom bylo víc otazníků než reálných možností.

„Situace se ale zvolna mění, snažíme se věřit, že k lepšímu, a současné podmínky dávají našim představám přesnější obrysy. Jistěže, všichni stále bereme v úvahu, že vše se může ze dne na den změnit neblahým zásahem ještě vyšší moci, než je ta demokraticky zvolená. Nicméně, všichni víme, že ve vyšinuté době je třeba se chovat normálně, a mnozí z vás pamatují časy, jež nám pomáhala přežít právě ta hudba, kterou potkáváte na Valašském špalíčku. A teď, dámy a pánové, přišla chvíle, kdy je třeba té hudbě splatit dluh. Věříme, že nám v tom pomůžete,“ dodal Karel Prokeš.

Vzhledem k situaci samozřejmě dochází k úpravám festivalového programu.

„Bohužel tu letos neuvidíme účinkující z Velké Británie, jako je The Blues Band s Paulem Jonesem, bývalý kytarista a zakládající člen kapely Thin Lizzy Eric Bell, bluesman Dave Kelly, nepřijede letos ani nizozemská skupina Livin´ Blues Xperience, vedená frontmanem a zakládajícím členem Nickem Christiansenem, pravděpodobně zde neuvítáme polskou bluesovou delegaci... Pokud ale vše dobře dopadne, o tyto legendy a pozoruhodné umělce nakonec nepřijdete. Se všemi jsme se dohodli na jejich účasti v roce 2021,“ vysvětlil Karel Prokeš.

Přijede Václav Neckář i bluesman Gerald Clark

Na kvalitě a atmosféře letošního ročníku se to ale nepodepíše. V následujících dnech budou zveřejňováni všichni interpreti, kteří na Valašský špalíček přijedou a s nimiž se pořadatelé na vystoupení domluvili.

„A všem náleží náš dík za vstřícné jednání, za pochopení situace, v níž se nachází idealistický tým organizátorů alternativního festivalu, protože letos je ta situace těžká nejen pro pořadatele, ale i pro umělce,“ dodal Prokeš.

Těšit se tedy lze například na Václava Neckáře & Bacily, na jazzrockové veterány Jazz Q s Martinem Kratochvílem a kapelu Impuls s kytaristou Zdeňkem Fišerem, na bluesmana Geralda Clarka z Jihoafrické republiky, Františka Segrada s kapelou, Američana Tonyho Ackermana, Luboše Andršta s Emilem Viklickým a Janem Hrubým, soubor C Vocal a mnoho dalších.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám