Hlavní obsah

Festival Spectaculo Interesse představuje výrazné inscenace a projekty loutkového divadla

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadlo loutek Ostrava v neděli 4. října 2015 slavnostně zahájilo mezinárodní jedenácté bienále festivalu SPECTACULO INTERESSE 2015. Festival se koná jednou za dva roky a je přehlídkou nejvýraznějších inscenací a projektů loutkového divadla z celého světa.

Foto: Josef Zajíc

Festival Spectaculo Interesse. Ostrava. Divadlo loutek, hlavní scéna 4.10.2015. Kouzelná flétna.

Článek

Mezinárodní 11. bienále loutkářského festivalu SPECTACULO INTERESSE 2015 předcházely odpolední představení na Slezskoostravském hradě, ve 14.00 hodin se prezentovalo Divadlo Continuo z inscenací Caravan obscura a v 16.00 hodin na miniscéně Divadlo Já to jsem s představením Eliščiny pohádky.

Slavnostní zahájení začalo na hlavní scéně Divadla loutek Ostrava (DLO) v 17.00 hodin. Festival zahájila ředitelka DLO JUDr. Jarmila Hájková. Představila osmnáct souborů z celého světa, které se budou v průběhu týdne až do 9. října prezentovat divákům v Ostravě na hlavní a alternativní scéně DLO, ale také v amfitétru DLO, před divadlem na miniscéně na Jiráskově náměstí (Kuří rynek), Slezskoostravském hradě, v Aréně Komorní scény a v Minikině.  Poděkovala všem spolupracovníkům a také těm, kteří se na akci finančně podíleli.

Za Magistrát města Ostravy diváky a umělce přivítal náměstek primátora města  Ostravy Ing. Zbyněk Pražák, Ph.D. „Jsou tři důvody, proč je tento festival pro mě nesmírně důležitý. Bez udání pořadí. První důvod je ten, že festival  je jeden z největších loutkářských festivalů ve střední Evropě. Tohoto ročníku se účastní jedenáct souborů ze tří světadílů - zastoupena je Kanada, Izrael, Francie, Španělsko, Finsko, Slovinsko, Německo, Maďarsko, Polsko, Slovensko a Česká republika,” konstatoval Zbyněk Pražák.

„Druhý důvod je ten, že je to velice prestižní festival pro město. Vedle takových světových akcí jako je Zlatá tretra Ostravy, Mistrovství světa v ledním hokeji, Davis Cup nebo Fed Cup  a podobně. Třetí důvod je můj osobní. Festival je mou srdeční záležitost. Měl jsem tu čest před dvaceti lety zahajovat spolu s paní ředitelkou první ročník, který se tehdy dělal na koleně a usilovnou prací vyrostl v "krásného muže a půvabnou ženu",” dodal Zbyněk Pražák.

Po slavnostním zahájení následovalo skvělé, nádherné a milé představení polského divadla Wrocławského teatru lalek Kouzelná flétna, na motivy jedné z nejslavnějších oper Wolfganga Amadea Mozarta. 

Na scéně, pod hvězdnou oblohou stojí sám Wolfgang Amadeus. Zve diváky do svého kouzelného Operatoria plného různých nástrojů a předmětů neznámého určení. S jejich pomocí vyčaruje příběh vztahů mezí nocí a dnem, Taminem a Pamirou, Papagajem a Papagenou. To vše na moderní scéně obývané postavami v barokních kostýmech a parukách.

Od 19.00 hodin se konalo poslední nedělní představení maďarského divadla Harlekin bábszínház Hamlet. Vše sledovala odborná porota Szilárd Barákos (Maďarsko), Ida Hledíková (Slovensko) a Nina Malíková (Česká republika).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám