Hlavní obsah

Festival Patříme k sobě je svátkem zdravotně postižených

Novinky, Jiří Růzha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Semilech se ve dnech 25. – 28. dubna konal jubilejní 20. ročník festivalu pro zdravotně postižené občany plného divadelních, tanečních a hudebních výstupů, s přiléhavým názvem Patříme k sobě. Patronát nad festivalem měla herečka Miriam Kantorková.

Foto: Jiří Růzha

20. ročník Patříme k sobě Semily - taneční skupina Lucarino Dance z CSP Litoměřice.

Článek

Festival je takovým malým uměleckým svátkem zdravotně postižených nejen v Podkrkonoší. Z pěti krajů České republiky na festival přijelo okolo 300 účastníků z více než 20 občanských sdružení a zařízení sociálních služeb, aby na koncertech v Semilech, Turnově, Rovensku pod Troskami, Lomnici nad Popelkou a Jablonci nad Jizerou ukázali své umění na místních jevištích a jevišťátkách.

Všude je přijímali s nadšením, všude rozdávali radost a chuť do života. Leckde dokázali i hladit po duši. Počet diváků čítající více než 1000, hovoří i o zájmu veřejnosti o tato vystoupení. Letošní ročník byl i mezinárodní. V rámci podpory z Programu příhraniční spolupráce Interreg V-A CZ-PL, se festivalu zúčastnila i skupina zdravotně postižených z Terapeutických dílen v polské Lubaniu.  

Jedním ze zástupců Ústeckého kraje byla i taneční skupina Lucarino Dance z CSP Litoměřice. Skupina vystoupila na festivalu celkem dvakrát, z toho hned poprvé na hlavním galavečeru v Semilech. Následně se ještě skupina s úspěchem představila na představení v Jablonci nad Jizerou. Úspěšnou premiéru zde mělo vystoupení s vozíčkem. Skupina tančí klasické americké Line Dance. 

Ovšem festival není pro jeho účastníky jen představení a odpočinek, to jsou i doprovodné akce, jako návštěva muzeí, bowling, návštěva kina a hlavně veliká téměř čtyřhodinová diskotéka, na kterou se všichni opravdu moc a moc těší, protože tam si všichni pořádně zatancují a popovídají. Tam se utužují přátelství, vyměňují telefonní čísla a emailové adresy. Zdravotně postižení žijí s téměř stejnými problémy jako zdravá populace a internet, ten dnes běžně používají i oni.  

Festival pořádá Podkrkonošská společnost přátel dětí zdravotně postižených se sídlem v Semilech. Tento poněkud delší název skrývá tu nejskvělejší partu paní a dívek s vynikajícími organizačními schopnostmi a hlavně s neutuchajícím zápalem pro práci se zdravotně postiženými. Vždyť zařídit a sehnat peníze na festival, to je již náročná práce a pak vše načasovat, aby to klaplo na minutu, doprava, koncerty, stravování… - prostě klobouk dolů. O jejich kvalitní práci svědčí získání ceny města Semily za rok 2016 za dlouholetou propagaci myšlenky integrace zdravotně postižených dětí do společnosti.  

Čtyřdenní maraton skončil v pátek 28. dubna hudebním vystoupením Hity 80. let v Semilech. Nezbývalo nic jiného, než se opět rozjet domů, ale při loučení si všichni slíbili, že za rok se tady zase všichni sejdou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám