Hlavní obsah

Festival Pardubické hudební jaro zavítá i do Kameniček

Novinky, Dana Ehlová

Kostel Nejsvětější Trojice v Kameničkách hostí v sobotu 29. dubna od 17 hodin Chrámový koncert, který je součástí Mezinárodního hudebního festivalu Pardubické hudební jaro.

Foto: Pardubické hudební jaro (archiv)

Kostel Nejsvětější Trojice v Kameničkách hostí 29. dubna Chrámový koncert v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Pardubické hudební jaro.

Článek

Chrámový koncert v Kameničkách

„Varhanní preludia i sopránové árie, to všechno nabídne Chrámový koncert, který se uskuteční v sobotu 29. dubna od 17 hodin v kostele Nejsvětější Trojice v Kameničkách,” uvedl Josef Krečmer, ředitel festivalu.

K tomu, na co se posluchači mohou těšit, prozradil: „Na programu budou díla Johanna Sebastiana Bacha, Georga Friedricha Händela, Wolfganga Amadea Mozarta, Antonína Dvořáka, Franze Liszta, Franze Schuberta, Georga Bizeta i Léona Boëlmanna. To vše v přednesu jednoho z nejúspěšnějších českých varhaníků Aleše Bárty a sopranistky Olgy Jelínkové.”

O interpretech

Aleš Bárta studoval na pražské AMU ve třídě doc. Václava Rabase. Je vítězem Mezinárodní varhanní interpretační soutěže Antona Brucknera v Linci 1982, laureátem Mezinárodní varhanní soutěže Franze Liszta v Budapešti 1983 a absolutním vítězem Mezinárodní varhanní soutěže Pražské jaro 1984.

Jeho koncertní repertoár obsahuje stěžejní díla světové i české varhanní tvorby od baroka po současnost. Jako sólista vystupuje s předními symfonickými a komorními orchestry (Česká filharmonie, Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Virtuosi di Praga, a dalšími) a význačnými sólisty (Josef Suk, Ivan Kusnjer, Sergej Kopčák, Miroslav Kejmar). 

Koncertoval nejen v České republice, ale i v zahraničí, například v Rakousku, Maďarsku, Německu, Francii, Španělsku, Švýcarsku, Finsku, Itálii, Belgii, Rusku, Turecku, USA, Japonsku a Číně. Byl hostem mezinárodních festivalů v Praze, Bratislavě, Lipsku, Istanbulu, Hong Kongu, Berlíně, Avignonu, Tokiu, Londýně a Curychu. Během turné po Japonsku v roce 1998 otevíral svým vystoupením novou koncertní síň v Jokohamě.

Pravidelně spolupracuje s Českým rozhlasem, od roku 1995 je sólistou Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Uvádí premiéry soudobé varhanní hudby. V současné době také pedagogicky působí na Konzervatoři v Pardubicích.

Olga Jelínková absolvovala konzervatoř ve třídě Antonie Enygrové a AMU u Miloslava Podskalského. V červnu 2011 se stala finalistkou pěvecké soutěže Concorso di canto liricointernazionale per cantantilirici – Giacomo Puccini v italské Lucce a v listopadu 2011 získala 1. cenu na Mezinárodní pěvecké soutěži Antonína Dvořáka v Karlových Varech.

Jako sólistka vystupuje pravidelně se souborem Collegium českých filharmoniků, s nímž se mimo jiné v roce 2005 podílela na natočení CD pro dánskou firmu Classico (árie A. Dvořáka, G. Verdiho a G. Pucciniho) a podnikla koncertní turné po Japonsku (2008).

Koncertně vystupuje s varhaníkem Alešem Bártou a orchestrem Atlantis pod vedením Vítězslava Podrazila.

O festivalu 

Pardubické hudební jaro opět potvrzuje, že přináší svým návštěvníkům to nejlepší, co lze na poli klasické hudby v současné době najít. Chrámový koncert je toho jistě důkazem.

„Těšíme se na vás tentokrát v Kameničkách. Na další koncerty opět můžete zavítat do Pardubic nebo třeba do Kolína, Vysokého Mýta nebo Hradce Králové,” dodal Josef Krečmer. 

Reklama

Výběr článků

Načítám