Hlavní obsah

Festival Multi-kulturní týden opět v Pardubicích

Novinky, Vanda Vaníčková

8. ročník festivalu Multi-kulturní týden startuje 12. 5. 2017 na pardubickém Pernštýnském náměstí. Festival nabídne šest dní plných akcí a setkávání. Letošní téma zní SVĚT JE NÁŠ a připomíná přírodní propojení celého světa napříč různými kulturami.

Foto: Vanda Vaníčková

Ukázka z tanečního vystoupení v rámci loňského ročníku festivalu Multi-kulturní týden.

Článek

Zatímco se v průběhu let měnili partneři festivalu, dílčí akce i formát festivalu, jeho hlavní myšlenka zůstala stejná. Cílem Multi-kulturního týdne je přiblížit návštěvníkům různé kultury a poskytnout tak prostor pro zajímavá setkání místních a cizinců, kteří kolem nás žijí. 

Festival se bude konat v Pardubicích od 12. do 17. května 2017, poprvé s podtitulem „Svět je náš“. Každý ročník festivalu je spojován s jiným tématem. Tím letošním je trvale udržitelný rozvoj, ekologie, příroda a přístup k nim z pohledu různých kultur. Právě zásahy člověka výrazně ovlivňují naše okolí a prostředí, v němž žijeme. Svět je náš – v našich rukou – a je jen na nás, jak v něm nadále budeme žít, a jak se k němu zachováme. I když žijeme každý jinak a jinde, svět a planeta Země jsou společné nám všem.

 PROGRAM

 Festival bude oficiálně zahájen 12. 5. 2017 akcí Multi-kulturní jarmark, která proběhne tradičně na Pernštýnském náměstí. Nebudou chybět stánky s ochutnávkou cizokrajných kuchyní, vystoupení ani aktivity pro děti.

Na jarmark naváže komponovaný večer spolku Ruský domov o původu, historii, vývoji a současném stavu slovanských jazyků. 

Festivalový program bude pokračovat v sobotu 13. 5. 2017 Mezinárodním sportovním dnem.

Neděli věnujeme Ekocentru PALETA, kde bude připraven odpolední zajímavý program pro děti i dospělé. Program zahájíme ve spolupráci s Katedrou religionistiky Fakulty filosofické Univerzity Pardubice přednáškami o Turecku, Indii a Íránu. Následovat bude promítání z cyklu Promítej i Ty!. Součástí programu budou venkovní tvořivé aktivity pro děti. Závěr dne bude patřit táboráku.

I pondělí 15. 5. 2017 bude pestré – od odpočinkové svačinky s ukázkou bojových sportů v Tyršových sadech až po Kávu po francouzsku s Francouzskou aliancí Pardubice. Pondělní program zakončí přednáška „Ukrajina – od Majdanu k válce“ v Divadle 29.

16. 5. 2017 je připraven program pro ZŠ, jímž je Bilingvní čtení pohádek na ZŠ KLAS. Odpoledne a večer bude pokračovat v duchu přednášek a filmových projekcí. Těšit se můžete na filmy Babylon v lavicích a Freedom to Marry v Divadle 29, na besedu přijdou i tvůrci druhého zmíněného filmu.

Ve středu 17. 5. zveme na „Cestu kolem světa“, o kterou se postarají studenti z FF Univerzity Pardubice. Dobrá čajovna nabídne v podvečer další přednášky členů Katedry religionistiky tentokrát zaměřené na Egypt a Japonsko, u kterého nebude chybět ochutnávka japonských čajů. Festival zakončí společně s přednáškami cyklus krátkých mexických filmů, jež budou ve spolupráci s Centrem na podporu integrace cizinců pro Pardubický kraj a Centro Hispania promítány v Pernerově ulici.

Reklama

Výběr článků

Načítám