Hlavní obsah

Festival Literární jaro Zlín 2018 je věnován inspirativním ženám

Novinky, Alena Babicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již 9. ročník Literárního jara Zlín navazuje na tradici literárních festivalů Literární květen a L!TERRA. Festival se zaměřuje na autorská čtení, moderované besedy se spisovateli, představení právě vydaných knih a setkání s literárními osobnostmi.

Foto: archiv 14|15 BAŤŮV INSTITUT
Článek

Návštěvníci se mohou zapojit do diskuzí o literatuře, zhlédnout divadelní představení a výstavu, zúčastnit se čtení pod širým nebem. Tématem letošního ročníku jsou Inspirativní ženy. 

Literární jaro Zlín 2018 bude zahájeno 23. dubna v 17 hodin autorským čtením a besedou se spisovatelkami Jakubou Katalpou a Petrou Dvořákovou v kavárně ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU. Moderátorem pořadu Ženy o ženách bude Martin Stöhr z nakladatelství Host a o hudební doprovod se postará zlínská muzikantka Eliška Lajdová.

V úterý 24. dubna v 17 hodin se můžete těšit na historky z hereckého podsvětí Marie Doležalové Kafe a cigárko v podání Gustava Haška a Barbory Jánové v rámci populárního scénického čtení LiStOVáNí.

Literární jaro každoročně věnuje pořad také dětem. Pod vedením psycholožky a autorky knih pro děti Zuzany Pospíšilové si žáci základních škol vyzkouší, že Ten kdo radost rozdává, ten ji také dostává. Dvě besedy plné příběhů a her se uskuteční 25. dubna v 9 a v 10 hodin.

Fanoušci Betty MacDonald si určitě nenechají ujít Čtení v parku 25. dubna od 17 hodin. Z oblíbeného autobiografického románu Vejce a já budou předčítat Romana Julinová, Blanka Kovandová, knihovníci i samotní posluchači za hudebního doprovodu ZUŠ Zlín – Jižní Svahy.

Knize Nejlepší české básně 2017 bude věnována beseda se Sylvou Fischerovou, editorkou knihy, a Jitkou N. Srbovou 27. dubna od 17 hodin. Pořadem provede moderátor Martin Stöhr a o hudební doprovod se postará kapela Marnatosnaha.

Tradičně nebude chybět ani panelová diskuze pro odbornou veřejnost, tentokrát s Petrem Eliášem, šéfredaktorem nakladatelství Albatros, a Lucií Šavlíkovou, šéfredaktorkou nakladatelství Pikola v rámci společnosti Euromedia Group a. s. Diskuze se uskuteční 2. května od 9 hodin. Ve stejný den od 17 hodin se bude konat beseda s publicistkou Magdou Jogheeovou a ilustrátorkou Alžbetou Vlčkovou, na které představí knihu fejetonů Je na kostele stále pět? Moderátorem obou pořadů bude Martin Pášma.

Festival bude zakončen 3. května v 17 hodin autorským čtením spisovatelky a scenáristky Petry Soukupové z její nové knihy Nejlepší pro všechny. Večerem provede šéfredaktor nakladatelství Host Miroslav Balaštík, hudební doprovod zajistí ZUŠ Zlín – Jižní Svahy.

Hlavním organizátorem festivalu je Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně, záštitu nad festivalem převzali Miroslav Kašný, člen Rady Zlínského kraje, Jiří Korec, náměstek primátora města Zlína, a České centrum Mezinárodního PEN klubu s odbornou garancí Antonína Bajaji. Festival se koná za finanční podpory Zlínského kraje a statutárního města Zlína.

Další informace o programu i autorech najdete na www.literarnijaro.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám