Hlavní obsah

Festival Kontejnery k světu se odehraje na třiceti místech v Plzni

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na celkem 30 místech po celé Plzni se objeví kontejnery, které nabídnou kavárny, kino, divadlo, hvězdárnu, půjčovnu koloběžek, ale i kostel, či poskytnou prostor pro presentaci místních neziskových organizací a mnoho dalšího.

Foto: Hana Čekanová

Každý kontejner bude mít také svůj speciální Best of day.

Článek

Festival Kontejnery k světu, který bude probíhat od 10. května do 8. června, bude jednou z největších akcí oživujících veřejný prostor v historii Plzně.

V hudebním kontejneru například vystoupí Petr Wajsar a Hi-fi, Lubomír Nohavica a Ogari nebo Plzeňská filharmonie. Divadelní kontejner nabídne představení Svět podle Fagi inspirované populárním komiksem. V ekologickém kontejneru proběhne workshop Prazelenina o komunitním zahradničení s Matějem Petránkem.

Velmi nabitý program bude mít kontejner Multikulti na Mikulášském náměstí. Představí se v něm všechny menšiny žijící v Plzni. V rámci vietnamských dnů bude například otevřena restaurace a k dispozici bude i rikša na projížďku po městě.

Programy jednotlivých 30 míst se budou od sebe výrazně lišit. Některé kontejnery budou otevřené každý den a lidé je budou moci navštěvovat průběžně, některé budou naopak koncentrovat dění na konkrétní hodinu, to se týká například hudebních, divadelních nebo filmových kontejnerů.

Každý kontejner bude mít také svůj speciální Best of day, kdy divákům představí to nejlepší ze svého programu. "Budou to takové malé svátky, kdy si budou moci návštěvníci užít skutečně to nejlepší, co kontejner nabízí," uvedla programová vedoucí Irena Velichová.

Vzniku festivalu významnou měrou pomohlo EHMK Plzeň 2015, které bude mít svůj vlastní kontejner v areálu bývalého pivovaru na Světovaru.

"Kontejner Evropského hlavního města kultury bude upravený jako infocentrum, které představí formou stálé instalace koncepci a projekty Plzeň 2015. Každou středu a sobotu od 15.00 do 18.00 bude kontejner také sloužit jako VOX POPULI – přijďte nám říct, co si o projektu myslíte. Na projekt Kontejnery navážeme v přilehlých prostorách Světovaru," doplnila Šárka Havlíčková, programová ředitelka Plzeň 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám