Hlavní obsah

Festival Františka Kupky v Opočně ozdobí originály jeho děl i pěvecké a herecké hvězdy

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

František Kupka - malíř světového jména a zakladatel abstraktního malířství, který se svým dílem nesmazatelně zapsal do dějin české i světové výtvarné tvorby, se narodil 23. září 1871 v Opočně a zemřel 24. června 1957 ve francouzském Puteaux.

Foto: Město Opočno (archiv)

František Kupka - zakladatel abstaktního malířství.

Článek

V Opočně, malířově rodišti, najdete dnes nejen jeho rodný dům s číslem popisným šest v Zámecké ulici a stálou expozici, ale v samotném centru města také Kupkovo náměstí s motivy z jeho obrazů v dlažbě chodníku.

Od roku 2005 si toto město připomíná velikost a význam slavného rodáka Kulturním festivalem Františka Kupky. Tehdy se v zámeckém letohrádku opočenského zámku uskutečnila výstava pod názvem „Pocta Františku Kupkovi“, na níž se představilo 21 originálních děl cyklu kreseb Člověk a Země (1904-1906) spolu s dokumentací o výstavách prezentujících tvorbu Františka Kupky v Asii. Akci, která významem přesáhla rámec Opočna, východních Čech i naší republiky, uspořádalo občanské sdružení Abakus za finančního přispění mecenášky umění Kristiny Colloredo-Mansfeld.

Osobnost Františka Kupky se zároveň stala základem pro vznik konceptu Rodný kraj Františka Kupky – se jménem malíře je totiž spjato jak Opočno, tak i Dobruška, kde strávil velkou část svého mládí. Úsilí rozvinout odkaz slavného rodáka pak vyvrcholilo navázáním vztahů Kupkova rodiště s pařížským městem Puteaux, čtyřicetitisícovou oblastí na předměstí Paříže přináležející dnes k prosperující městské části La Défence, kde malíř prožil většinu svého života a nakonec zde i v roce 1957 zemřel.  

Také letos věnují v Opočně Františku Kupkovi značnou pozornost, o čemž svědčí fakt, že další festival je ve fázi plných příprav. Hlavní festivalový víkend zahájí v pátek 30. května 2014 vernisáž unikátní výstavy Kupka - Opočno – Puteaux a příznivci výtvarného umění jistě ocenění možnost spatřit u nás dosud nevystavené originály tohoto velikána. Starosta Opočna Štěpán Jelínek odhalil něco z jedinečnosti akce, když řekl: „K vidění bude například obraz Dům malíře Dursta ze sbírek města Puteaux."

Tentýž den večer vystoupí na prvním nádvoří opočenského zámku první dáma české operní scény, světově uznávaná pěvkyně Eva Urbanová v doprovodu Filharmonie Hradec Králové a historickými prostory budou znít nejen operní melodie, ale také rockové skladby.  

Na sobotu 31. května organizátoři přichystali divadelní představení Otevřené manželství, tragikomedii o odvrácené straně lásky z pera nositele Nobelovy ceny za literaturu Daria Fo s Karlem Rodenem a Janou Krausovou. Jeho kulisu opět vytvoří první zámecké nádvoří.

Víkend zakončí v neděli 1. června žáci opočenské Základní umělecké školy s úspěšným muzikálem na motivy legendy o Robinu Hoodovi Král zbojníků.  

Reklama

Výběr článků

Načítám