Hlavní obsah

Festival Folklór bez hranic se představil ostravským divákům

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Folklór bez hranic byl zahájen v pondělí 12. srpna slavnostním koncertem v sále Janáčkovy konzervatoře v Ostravě. V úterý 13. srpna účastníky festivalu hostil Městský obvod Ostrava-Jih v Hrabůvce před Kulturním zařízením K-TRIO.

Foto: Josef Zajíc

Festival Folklor bez hranic. Zahajuje starosta obvodu Ostrava - Jih Karel Sibinský. Moderovali: Luboš Červenka a Vendula Nováková. 13.8.2013

Článek

V úterý 13. srpna v 16.30 festival Folklór bez hranic zahájil v Ostravě-Hrabůvce před Kulturním zařízením K-TRIO starosta Městské obvodu Ostrava-Jih Mgr. Karel Sibinský. Program moderovali dva mladí umělci - herečka divadla v Šumperku Vendula Nováková a herec Divadla loutek Ostrava Lukáš Červenka.

Hned v úvodu se představil  vynikající čtyřicetičlenný taneční a pěvecký soubor střední školy XIAN z Číny. Divákům předvedl hudební a pěvecký soubor ukázky čínských lidových skladeb na tradiční čínské hudební nástroje. Předvedly se i tanečnice a studenti výtvarného umění, kteří divákům na požádání předvedli jejich kaligrafické umění. Čínský soubor vystoupil na festivalu pouze v pondělí a v úterý.

V jiných rytmech se prezentovaly folklórní soubory z Mexika, Turecka a Itálie a folklórní soubor Jahodná ze Slovenska.

Z českých souborů se v Ostravě předvedl dětský taneční soubor Holúbek, Chodská Dudácká skupina Buláci, folklórní studio Buchlovice, Moravský folklorní soubor Ševčík.

Program festivalu pokračuje ve středu 14. srpna v městském obvodu Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky. Jednotlivé soubory se předvedou na Mariánském náměstí od 16.30 hodin a večer pak bude koncert na lázeňské kolonádě v Lázních Klimkovice.

Ve čtvrtek se účinkující přemístí do Městského obvodu Ostrava-Poruba, kde v 16 hodin vyrazí průvod po Hlavní třídě a poté v 16.30 hodin bude program pokračovat na Hlavní třídě na pódiu u kruhového objezdu.

Závěrečným dnem festivalu bude pátek 16. srpna, kdy centrem Ostravy projde festivalový průvod. Účinkující se přemístí na Slezskoostravský hrad, kde se od 17 hodin uskuteční přehlídka dětských souborů a v 18 hodin závěrečný festivalový koncert.

Festival  v Ostravě se koná za finanční podpory Statutárního města Ostravy, Arcelor Mittal, Ministerstva kultury ČR, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Folklórního sdružení ČR a jednotlivých městských obvodů: Moravská Ostrava a Přívoz, Ostrava-Jih, Ostrava-Poruba a Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám