Hlavní obsah

Festival Divadelní léto slaví 10 let a vzpomíná na první inscenace

Novinky, Alena Lochmannová

Divadelní léto pod plzeňským nebem si ve čtvrtek 26. ledna od 19 hodin v Papírně připomene svou vůbec první inscenaci Don Juan z roku 2008.

Foto: Václav Hynčík

Série večírků s dalšími sedmi inscenacemi připomene v průběhu zimy a jara první roky festivalu.

Článek

Spolu se zakladateli festivalu Marcelou Mašínovou a Vilémem Dubničkou se na Večírek s Donem Juanem chystají i představitelé hlavních rolí Viktor Limr a Jan Přeučil, chybět nebudou ani další herci a členové týmu a srdečně zváni jsou i diváci.

Série večírků s dalšími sedmi inscenacemi připomene v průběhu zimy a jara první roky festivalu. Oslavy vyvrcholí v červnu výstavou Deset divadelních let a v červenci se diváci mohou těšit nejen na letošní novinku, ale také na reprízy inscenací Don Quijote a Prokletí rodu Baskervillů.

Plzeň je jediným městem v republice, pro které každý rok vzniká profesionální divadelní inscenace zasazená do kulis historické centra. Hraje se vždy v červnu a červenci a od roku 2008 festival oživil několik netradičních míst, mimo jiné náměstí Republiky, Proluku, prostranství U Zvonu nebo prostor s fontánou před Západočeským muzeem. Divadelní léto se stalo největším open air divadelním festivalem v Plzeňském kraji a jeho návštěvnost se ustálila na 8000 diváků.

„Dlouho jsme řešili, jak si v desátém roce festivalu připomenout minulé ročníky. Nejraději bychom odehráli všechna představení znovu, z technických důvodů to ale není možné. Rozhodli jsme se proto pro formu hereckých setkání – večírků s jednotlivými inscenacemi, na které naše diváky i příznivce srdečně zveme,” uvedl umělecký šéf Divadelního léta, režisér a herec Vilém Dubnička.

První Večírek s Donem Juanem slibuje kromě hereckého povídání také tombolu o netradiční divadelní ceny a projekci záznamu inscenace na DVD. „Věřím, že kromě vzpomínek herců a týmu dojde i na vzpomínky diváků – bude hodně zajímavé slyšet, jak Dona Juana viděli a co se jim po letech vybaví,” dodal Vilém Dubnička.

Další v pořadí se chystá Večírek s Revizorem, na který 6. února přijedou do Papírny herci Jan Zadražil, Martin Zahálka, Zorka Kostková a další. Revizor vznikl v roce 2009 a dokonalou kulisou se mu stala plzeňská radnice. Večírky s Králem jelenem, Marnou lásky snahou, Nouzí, ve které poznáš přítele, Třemi mušketýry a Lhářem ještě nemají stanovené datum, uskuteční se ale postupně rovněž v Café Papírna.

Reklama

Výběr článků

Načítám