Hlavní obsah

Férová snídaně 2012 v Třebíči propojí fair trade s lokálními produkty

Novinky, Pavel Ratkovský

Snídaňový happening s názvem Férová snídaně ve vašem městě se v sobotu 12. května od 9.30 do 11.00 hodin uskuteční v Třebíči na Hrádku u Žižkovy mohyly. Akce proběhne zároveň v desítkách dalších českých a moravských měst.

Foto: Chaloupky o.p.s.

Loňské férové snídání v Třebíči.

Článek

Češi se tak připojí k desetitisícům lidí na celém světě, kteří budou oslavovat Světový den pro fair trade a podpoří tím myšlenku spravedlivého obchodu.

„Vloni se veřejného pikniku v ČR zúčastnilo 2500 lidí v 41 městech a obcích. Letos očekáváme účast ještě vyšší,“ sdělila Barbora Mrázková, koordinátorka snídaňového happeningu ze společnosti NaZemi.

Příjemná neformální akce propojuje fair trade s lokálními produkty. Účastníci si sami přinesou fairtradové potraviny jako např. banány, kakao, kávu, čaj, ale i domácí chleba upečený z mouky z místního mlýna nebo buchtu připravenou z lokálních surovin a zároveň třeba i fairtradového kakaa či třtinového cukru. U mohyly na Hrádku bude letos možné ochutnat dobroty vyrobené z férových surovin, které napečou studenti Hotelové školy Třebíč. Kdo bude chtít, může se zapojit do vysypávání loga fair trade z písku. Možná bude i výstava o ananasech a banánech.

„Nezapomeňte si s sebou vzít do piknikového košíku deku a přijďte s námi příjemně posnídat na veřejném prostranství pod korunami stromů s výhledem na celou Třebíč,“ pozvala Eva Králíková z ekocentra Chaloupky o. p. s.

Aktuální informace o místech, kde se snídá, a další podrobnosti.

Videoklip zvoucí na akci si můžete pustit zde

Fair trade je způsob obchodu dávající drobným pěstitelům, řemeslníkům i zaměstnancům z rozvojových zemí příležitost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Pokud si český spotřebitel koupí fairtradový výrobek, má jistotu, že za ním nestojí například zneužívání dětské práce, nelidské pracovní podmínky, či devastace životního prostředí. Světový den pro fair trade se v ČR slaví již šestým rokem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám