Hlavní obsah

Felix Slováček a Boris Krajný zahrají v písecké Trojici

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po loňském triumfálním tažení zemí javorového listu (Toronto, Montreal, Edmonton, Hamilton, Calgary, Vancouver) zažije i Písek potěšení z koncertního programu této prestižní hudební dvojice. Stane se tak v úterý 14. května

Foto: Petr Hlavica
Článek

Felix Slováček (*1943, Zlín) je dlouhá léta pojmem jak v populární hudbě, tak ve sféře jazzové (např. Big Band Felixe Slováčka), a to nejen jako hráč na saxofon a klarinet, ale i jako skladatel, navíc, zejména na klarinet, interpretuje klasické skladby pro tento dechový nástroj. Felix (původním jménem Antonín) Slováček se může pochlubit více než půl tisícem nahraných titulů a na kontě popularity má téměř dva miliony prodaných zvukových nosičů, a jeho aktivity jsou široce známy napříč žánry.

Boris Krajný (*1945, Kroměříž) je mimořádná osobnost světa klavírní hudby - za vše hovoří např. čestné uznání v soutěži královny Alžběty v Bruselu 1975), vítězství v klavírní soutěži v italské Senegáli (1976), post profesora na AMU od roku 1992, účinkování jako sólista České filharmonie i Pražského komorního orchestru, vystoupení na pódiích jako jsou proslulá Carnegie Hall nebo moskevský Čajkovského sál. Jeho vztah k impresionismu potvrzuje i to, že pro Supraphon natočil kompletní dílo Maurice Ravela.

Program večera, kde rozhodně nezazní podbízivě sentimentální melodie, ani chytlavé populární hity, nabídne díla světových i našich autorů, jako např. Jan Václav Stamic, Fréderic Chopin, Alessandro Marcello, Felix Mendelsohn Bertholdy, Zdeněk Fibich, Arthur Rubinstein, Claude Debussy, Manuel de Falla nebo Darius Milhaud. Zazní i skladby z pera Jaroslava Ježka nebo Ennio Morriconeho - pochopitelně jak jinak, než geniální téma z nesmrtelného filmu Sergia Leoneho Tenkrát na Západě.

Koncert proběhne 14. května od 19 hodin v koncertní síni Trojice.

Reklama

Výběr článků

Načítám