Hlavní obsah

Fasádu šumperské mateřinky rozzářilo sluníčko od výtvarníka Václava Roháče

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať je jasno nebo zataženo, děti z mateřské školy Sluníčko v Šumavské ulici v Šumperku se mohou těšit na to, že je každý den uvítá barevné, rozjásané slunce. Novou fasádu zrekonstruované školní budovy vyzdobil podle vlastního návrhu výtvarník Václav Roháč.

Foto: Vladimíra Krejčí

Výtvarník Václav Roháč maluje sluníčko na fasádu šumperské mateřinky.

Článek

Usmívající se sluníčko vykouzlil navzdory nezvykle chladnému počasí v prvním říjnovém týdnu.

„Chtěl jsem, aby děti chodily do školky rády. Proto jsem po poradě s odborníky upustil od původního geometrického návrhu a vytvořil vlastní, ve kterém jsem se snažil napodobit dětský rukopis. Mé slunce je usměvavé a šibalsky rozjívené. Má zvídavé, jasné modré oči a široký úsměv, paprsky vystupují střídavě z lícové a rubové strany, což vytváří dojem sympaticky uličnické, dovádivé rozježenosti,“ uvedl autor, jehož žluté slunce s oranžovými paprsky měří v průměru asi tři metry.

„Při práci bylo třeba použít lešení s plošinou. Malovat ve výšce až šesti metrů nad zemí nebylo jednoduché, zvláště v tak chladném počasí, ale první reakce dětí jsou pozitivní a to mě těší,“ řekl pražský výtvarník, jenž se stále rád vrací do Šumperka, kde před lety žil.

V prvním říjnovém týdnu se v podhůří Jeseníků setkával se čtenáři dětských knih, které ilustroval. V dopoledních hodinách absolvoval turné deseti besed organizované Městskou knihovnou Šumperk, svými obrázky potěšil děti od Úsova až po Loučnou. Volná odpoledne pak využil k malování sluníčka na fasádě mateřinky.

Budova mateřské školy Sluníčko v Šumavské ulici prošla letos o prázdninách celkovou rekonstrukcí, při které se dočkala opravy střechy, výměny oken i dveří a zateplení fasády. Mateřinku navštěvuje osm desítek dětí.

Výtvarník, nakladatel a spisovatel Václav Roháč dosud ilustroval dvě desítky knih. Věnuje se také volné tvorbě a maluje na venkovní omítky i vnitřní zdi dětských domovů, nemocnic a knihoven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám