Hlavní obsah

Farář zahrál na kamzičí roh, krabí flétnu i přenosné varhany

Novinky, Kateřina Ostradecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S netradičním hudebním pořadem The One Man Music Show vystoupil ve středu 11. února v broumovském klášteře vlašimský farář Jaroslav Konečný. V koncertním sále Kreslírna představil dvě desítky rozličných historických hudebních nástrojů - některé z nich návštěvníci viděli a slyšeli poprvé v životě.

Foto: Kateřina Ostradecká

Vlašimský farář Jaroslav Konečný zahrál během koncertu v broumovském klášteře na dvě desítky historických hudebních nástrojů.

Článek

Šofar, kladívková citera, spinnetino, kamzičí roh, portativ, flétna jednoručka, přenosné varhany, harmonium, zvonkohra nebo arménský lidový nástroj duduk překvapily návštěvníky koncertu faráře Jaroslava Konečného. Ten si z Vlašimi do Broumova přivezl dvě desítky nástrojů a během hodinové The One Man Music Show předvedl nejen zpěvem, ale i hrou, co všechno takové historické „hračky“ umí.

„Většina z nástrojů, které během večera zazněly, jsou repliky. Pocházejí z naší, české produkce. Jsou tady rodiny, které vyrábějí hudební nástroje už celé generace, například Pavel Číp a synové ze Zubří nebo pan Vít Kašpařík z Moravy, který vyrábí velice krásné nástroje z bezu,“ vysvětlil Jaroslav Konečný.

Do své hudební sbírky za dlouhá léta nashromáždil už kolem osmdesáti nástrojů. Některé z nich dokonce i sám vymyslel.

„Například flétnu, které pracovně říkám flétna krabí, neboť při hraní člověk vypadá jako krab. Nebo pozitiv, který během koncertu zazněl několikrát. Ten je dílem také českých řemeslníků a varhanářů. Jde o originál, který jsem vymyslel a navrhl a po konzultaci s výrobci mu dal konečnou podobu,“ dodal Konečný.  

Koncert se uskutečnil pod hlavičkou hudební kavárny ArtCafé. Její program bude pokračovat ve středu 25. února v 19 hodin koncertem Petra Vlková Trio - Beatles in Jazz.  

Reklama

Výběr článků

Načítám