Hlavní obsah

Fanoušky železničních modelů potěšila výstava v České Skalici

Novinky, Ivana Karlíčková

Ve klubovně zahrádkářů v České Skalici se uskutečnil již sedmý ročník výstavy železničních modelů, který uspořádalo Modelářské centrum za podpory Města Česká Skalice.

Foto: Ivana Karlíčková

modelové kolejiště

Článek

Návštěvníci si mohli prohlédnout celkem 22 kolejišť, pobavit se doprovodným programem, sami si zamodelařit, nebo získat rady a návody pro své domácí modelaření. Kamarádi ze středočeské obce Chvatliny u Zásmuk přivezli 100 metrů kolejí a vozidla. Celou sobotu a neděli vozili děti i dospělé po klikaté trati až ke splavu a zpět ke klubovně.

Páteční dopoledne, kdy ještě vystavovatelé nebyli kompletní, využili žáci pátých tříd, kteří jediní dorazili z místní ZŠ, k zábavné soutěži o ceny. Členové pořadatelského Modelářského centra připravili pro kluky a holky originální otázky, na které děti s nadšením odpovídaly.

Hlavní ale bylo to, že soutěž děti zaujala, a proto jsme to také dělali. Bylo pro nás odměnou, že se děti dobře bavily. Ti soutěžící, kteří odpověděli správně, měli možnost získat dárek. Jako již tradičně nám zůstaly věrny děti z místní mateřinky - upřímně obdivovaly vláčky, které jezdily a houkaly. Největší obdiv dětí sklízel tradiční Merkur.

Po celý víkend si návštěvníci mohli vyzkoušet vlastní modelářskou zručnost. Připravili jsme několik dílen, nejen modelářských. Novinkou byla stavba domečku z laserových stavebnic Atelieru Wepe, dále klasika - modelářské dílny - domečky s krajinkou, které mají stále úspěch pro svoji jednoduchost, ale i různorodost díky fantazii malých i velkých modelářů. Ti nejmenší si mohli ozdobit kamínek pro štěstí ubrouskovou technikou za asistence Zdeňky Plundrové.

Kolejiště představili i další členové dětského modelářského kroužku Standa, Petr a Ondra. Ostatní členové výstavu zpestřili dioramaty, za které získali ocenění nejen z oblastních, ale i z mezinárodních soutěží.

Členové Modelářského centra postavili uprostřed sálu malou modulovou železnici se stanicí Česká Skalice, ve které kraloval Petr Karlíček jako výpravčí vlaků - v sobotu hlavním výpravčím byla Klárka z našeho kroužku. Na jedné straně sálu byla zastávka Velká Jesenice v měřítku 1:120, na druhé vratná smyčka.

Jako výpravčí a strojvůdci se střídaly děti z kroužku. Prezentovali jsme první polotovary modelů železničních staveb nádraží Česká Skalice, a dále zastávku Velká Jesenice, na které již stojí staniční budova včetně výdejního místa jízdenek.

Díky výstavě můžeme přivítat na kroužku pět nových modelářů. Nyní kroužek čítá již 24 kluků a holek od 8 do 16 let nejen z České Skalice, ale i z Červeného Kostelce, Červené Hory, Náchoda, Velké Jesenice i Nového Města nad Metují.

Děkujeme všem návštěvníkům za účast na výstavě, a tím pádem i podporu modelářského kroužku, i za slova chvály, které jsou pro nás důvodem pokračovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám