Hlavní obsah

Fakulty Ostravské univerzity uspořádaly Dny otevřených dveří

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravská univerzita se prostřednictvím svých fakult prezentovala veřejnosti zorganizováním Dnů otevřených dveří. Kromě Fakulty umění, která své brány otevřela veřejnosti již v lednu, fakulty sociálních studií, pedagogické, filozofické, lékařské a přírodovědecké veřejnost pozvaly 8. a 9. února.

Foto: Josef Zajíc

Den otevřených dveří fakult Ostravské univerzity. Přírodovědecká fakulta.

Článek

Jednou z fakult, která se studentům a veřejnosti v pátek 8. února a v sobotu 9. února prezentovala, byla Přírodovědecká fakulta. Ostravská univerzita byla založena 28. září 1991 a hned poté byla založena 10. října 1991 i Přírodovědecká fakulta.

Přírodovědecká fakulta působí v několika budovách. Budova A sídlí na ulici 30. dubna a budova C na Bráfově ulici v Moravské Ostravě a Přívozu. Budova L a M sídlí na Slezské Ostravě na Chittussiho ulici č. 10. I zde proběhly Dny otevřených dveří. 

Podle studentek, které uváděly zájemce ze středních škol a veřejnosti do budov, byla největší návštěvnost v pátek. V sobotu, kdy byly prohlídky od 9 do 12 hodin, byla účast menší.

Komentované prohlídky jedné ze skupinek se ujal Ing. Radek Dušek, Ph.D., zástupce vedoucího z Katedry fyzické geografie a geoekologie. Ten spolu se studenty předvedl velmi atraktivní přístroj, o který byl velký zájem. 

„Tento poměrně drahý přístroj pomáhá studentům pochopit při tvorbě map terén a další informace, podle které vzniká mapa. Jde o interaktivní pískoviště pro demonstraci přírodních jevů, kde se dá modelovat jakákoliv krajina, přidat do krajiny vrstevnice. Studenti se pak lépe orientují v dalším studiu,” vysvětlil Radek Dušek.

„Počítačový program po vymodelování terénu přidá vrstevnice, ale také může terén zavodnit a lze pak pozorovat, kde voda přitéká, odtéká, kde se drží. Můžeme naprogramovat směry větrů v namodelované krajině a také jak fungují sopky, kudy vytéká láva a podobně,” informovali studenti Ondřej a Jiří.

V prvním poschodí skupina navštívila laboratoř, kde byla hydrologická lavice, na které studenti modelují tok řeky v písčitém korytě a také, jak se v korytě řeky chovají plavající kmeny, stromů, kořeny, větve v případě povodní.

„V dendromorfologické laboratoři studují stromy ve svazích. Navrtáním se dostanou k letokruhům, podle kterých nejenom poznají stáří stromů, ale také, kdy byla mimořádná zima, či sucho. Podle vykřivení letokruhů i jak se chovalo podloží, na kterém strom stál,” informoval Radek Dušek. 

Ve třetím patře byla prezentována laboratoř digitální kartografie s přehledem map různých velikostí a terénu - a také přístroje, na kterých se mapy převádějí do digitální podoby. Byly k vidění tiskárny různých velikostí až po plotr, na kterém se dá vytisknout mapa ve velikosti A0. 

V pavilonu biologie byly ke zhlédnutí nejen různé části koster zvířat, ale také vše o hmyzu, motýlech a rostlinách. Fakulta má svoji botanickou zahradu v Radvanicích u Ostravy.

Na Přírodovědecké fakultě působí katedry biologie a ekologie, fyzické geografie a geoekologie, fyziky, chemie, informatiky a počítačů, matematiky, sociální geografie a regionálního rozvoje, Environmentální centrum, Centrum pro výzkum vzdělávání v přírodovědných oborech a talentmanagementu.

Reklama

Výběr článků

Načítám