Hlavní obsah

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně nabízí svým zaměstnancům hlídání dětí

Novinky, Dana Lipovská

Fakultní nemocnice u sv. Anny v pondělí 23. března zahájila skupinové hlídání dětí svých zaměstnanců. Cílem je umožnit zdravotníkům chodit do práce a dělat to, co je aktuálně nejdůležitější – věnovat se nemocným.

Foto: archiv FNUSA
Článek

Nemocnice k tomu využila dobrovolníky převážně z řad studentů Pedagogické fakulty MU, zapojili se ale také dobrovolníci z DobroCentra u sv. Anny nebo zaměstnanci nemocnice, kterým to umožnila pracovní agenda.

Hlídání je určeno pro děti od tří do deseti let, což je ojedinělé, protože zaměstnavatelé nabízejí častěji možnost hlídání pouze pro děti školou povinné.

Hlídání probíhá ve všední dny od 6 do 19 hodin v prostorách detašovaného pracoviště mimo areál Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Pro děti je připraven pestrý program, stravu si kvůli hygieně děti nosí z domova. Děti zaměstnanců jsou rozděleny do skupinek, kdy na jednoho dobrovolníka připadá zhruba pět dětí podobného věku.

„Program jim vymýšlejí dobrovolníci na míru, ale v prostorách jsou samozřejmě zajištěné hračky a materiál k výtvarnému tvoření,” řekla koordinátorka projektu a vedoucí Odboru vzdělávání FNUSA Mgr. Dagmar Klimentová. Dodala také, že na programu spolupracují s DobroCentrem u sv. Anny, které pro děti připravuje jednorázové akce. Těšit se tak mohou třeba na návštěvu canisterapeutických psů nebo tematické dílničky.

Všechny čtyři "třídy" i "kino", kde se děti mohou dívat na pohádky, jsou pravidelně dezinfikovány. Hlídající dobrovolníci i děti nosí po celou dobu hraní roušky, které si přináší z domova. Rodičům však v tomto ohledu pomohlo Komunitní centrum Žirafa z Bílovic nad Svitavou, které roušky v dětské velikosti našilo a pro účely hlídání dětí zaměstnanců FNUSA věnovalo.

„Možností hlídání dětí se snažíme našim zaměstnancům ulehčit současnou situaci a zároveň jim umožnit dále docházet do nemocnice, kde je nyní potřebujeme víc než kdy před tím,” vysvětlil ředitel nemocnice Ing. Vlastimil Vajdák a doplnil, že aktuálně služby využívá 18 dětí a k dispozici je ještě několik volných míst.

Nemocnice svým zaměstnancům nabízí také zprostředkování individuálního hlídání v domácnosti dobrovolníky z Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity nebo studentského spolku Agora.

Reklama

Výběr článků

Načítám