Hlavní obsah

Extrémní závod Adidas 24 hodin na Lysé hoře má své mistry

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu se konal jeden z nejnáročnějších zimních závodů v České republice Adidas 24 hodin na Lysé hoře. Měl statut Mistrovství České republiky v horském maratónu jednotlivců v kategorii mužů a žen. Cílem bylo absolvovat během 24 hodin co nejvíce výstupů na nejvyšší vrchol Beskyd – Lysou horu.

Foto: Jana Matějíková

LH24 - výstup na vrchol

Článek

Mistrem České republiky v horském maratónu jednotlivců Adidas 24 hodin na Lysé hoře se stal Jan Zemaník z Ostravice. Ve stanoveném limitu dokázal vystoupat na vrchol Lysé hory celkem 13krát. Poslední průchod měřící bránou měl v neděli v 10.06 hodin, tedy necelou hodinu před oficiálním ukončením závodu. Druhý skončil Martin Mazur, v 10.34 hodin měl v nohách 12 okruhů. Třetí došel do cíle Libor Uher, který v 10.51 hodin uzavřel 12. okruh.

Mistryní České republiky v horském maratonu jednotlivců je Klára Rampírová z Trojanovic, která v 10.20 hodin měla na svém kontě 10 okruhů. Druhá se umístila Božena Kováčová s 9 okruhy, které uzavřela v 9.55 hodin. Třetí je Petra Bielinová, která v 9.02 uzavřela 8. okruh.

Na vrcholu Lysé hory bylo zaznamenáno celkem 3534 průchodů, závodníci nastoupali 2 685 840 výškových metrů.

Nejkritičtější situace byla v noci ze soboty na neděli. Teploty v nížinách klesaly až k mínus 15 stupňů Celsia, na vrcholu se pohybovaly okolo mínus 10 stupňů, ale foukal tam silný nárazový vítr o rychlosti 13 m/s, který závodníkům ztěžoval pohyb na výstupové i sestupové trase. Leader závodu Libor Uher dokonce okolo půl třetí v noci zvažoval předčasné ukončení závodu, nakonec ale situaci vyhodnotil jako život neohrožující a extrémní závod pokračoval až do svého závěru.

Záchranáři ošetřili během závodu několik vykloubených kolen a kotníků. Řešili také jedno „zamrzlé“ oko, kdy jeden z účastníků viděl jen obrysy, dostal nejspíš silný oční zánět. V jednom případě poskytovali pomoc mladé závodnici, která v Hotelu Sepetná vyčerpáním zkolabovala. Celkově ale závodníky velmi chválili za jejich disciplinovanost a odpovědnost ke svému tělu.

„Závod vyšel po všech stránkách. Velkou podporu nám poskytla obec Ostravice, která vyšla vstříc v mnoha věcech spojených s organizací závodu. Děkujeme základní škole Ostravice za poskytnutí zázemí pro akreditaci závodníků a prostor k dekorování vítězů a společnosti Pila Ostravice za možnost parkování v jejím areálu. Velký dík patří i majitelům a zaměstnancům Hotelu Sepetná, kteří poskytli zázemí pro závodníky a po celou dobu se pečlivě a profesionálně starali o jejich občerstvení a pohodlí. Vážím si i vstřícnosti Horské služby Beskydy, která v době závodu zvýšila počet záchranářů a Správy CHKO Beskydy, která nám povolila tento závod pořádat. Pochválit musím i všechny závodníky, zejména za čistotu, kterou dodržovali nejen na hotelích, ale i v lese. Já osobně jsem v lese nenarazil na jediný papírek nebo tubu od energetického gelu. Samozřejmě děkuji svému realizačnímu týmu, který pracoval na 100 %, a sponzorům, bez kterých by se tento závod nemohl konat. Díky takovým lidem si závodníci mohli vyzkoušet, kde jsou jejich fyzické i psychické hranice,“ zhodnotil závod Libor Uher.

Výsledkové listiny, foto a další informace zde

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám