Hlavní obsah

Expozici Karla Kryla v Kroměříži navštívili nevidomí a slabozrací

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Ve středu 18. ledna navštívila kroměřížskou Expozici Karla Kryla skupina z oblastní odbočky Kroměříž Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR. I když mají návštěvníci poškozen zrak, "zážitkovou" expozici slavného kroměřížského rodáka si užili.

Foto: Robert Rohál

Návštěva nevidomých a slabozrakých v Expozici Karla Kryla v Kroměříži.

Článek

Prostor plný emocí, který je věnován Karlu Krylovi, je sice i pastvou pro oči, ale naštěstí tam zaznívá i celá řada Krylových písní. A pokud jsou tam texty písní či básní, ať už na podlaze nebo na zrcadlech, nebyl problém je nevidomým a slabozrakým návštěvníkům přečíst respektive zarecitovat. To obstaral částečně průvodce expozice, částečně doprovod jedné z nevidomých osob.

Návštěvníci se navíc velice živě zajímali o detaily Krylova soukromého i uměleckého života, měli spoustu otázek, čímž potvrdili svůj nefalšovaný zájem navštívit expozici, která nemá v Česku obdoby. Upřímně obdivovali poetiku, opravdovost a náboj, ale také nadčasovost Krylových textů stejně jako sílu jeho písní.

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky poskytuje informace, rady, zácvik, odstraňujeme bariéry, hledá zaměstnání, cvičí vodicí psy, provozujeme kluby - prostě učí žít bez zraku. Spolu s obecně prospěšnými společnostmi, které vybudovala a které její nabídku rozšiřují o další služby, pracuje na celém území ČR pro všechny, kdo potřebuje pomoc.

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR je spolek s celostátní působností, který vznikl 16. 6. 1996 sloučením obou do té doby celostátně působících občanských sdružení občanů s těžkým zrakovým postižením - České unie nevidomých a slabozrakých a Společnosti nevidomých a slabozrakých v ČR. Své odbočky a odborná střediska má v převážné většině okresů ČR a sdružuje na deset tisíc členů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám