Hlavní obsah

Expozice Centra stavitelského dědictví v Plasích zve k návštěvě

Novinky, Jiří Cysař

Pokud se chystáte k návštěvě kláštera Plasy v západních Čechách, doporučujeme vyhradit si dostatek času k prohlídce expozice Národního technického muzea - Centra stavitelského dědictví, která se nachází v zrekonstruované budově pivovaru.

Foto: Jana Bečková

Z expozice Krovy

Článek

V expozici je atraktivně prezentován historický vývoj stavebních prvků, materiálů a konstrukcí. Máte zde příležitost seznámit se s různými stavebními materiály (dřevo, kámen, hlína) a jejich zpracováním pro použití na stavbách.

Na jednotlivých patrech si může prohlédnout typy stavebních konstrukcí od základů a hrubé stavby přes úpravu povrchů, typy výplní otvorů a příslušnou technickou výbavu budov až po střechy tvořené krovem a krytinami.

V suterénu se seznámíte se stavebními materiály. V přízemí, v prostorách bývalé staré chladírny si můžete prohlédnout, jak vzniká hrubá stavba budov. V prostorách bývalé varny se můžete seznámit s vývojem topení a instalace vody.

V prvním patře posloužily železné lávky a schůdky sloužící k obsluze pivovarské nádoby ke vzniku galerie, kde jsou představeny obklady stěn, schody a spojovací materiály. V prostorách bývalé ječné půdy sloužící k uskladnění obilí si můžete prohlédnout konstrukce podlah a stropů.

Zvláštní část expozice umístěná v prostorách bývalé sladovny, kde byly umístěny stroje na čištění obilí, je věnována povrchovým úpravám stěn. Uvidíte zde například tažení fasádních říms a tvorbu sgrafita.

Když vystoupáte do druhého patra, můžete si zde prohlédnout expozici elektro, ve které sledujete vývoj instalačního materiálu, vypínačů a zásuvek od konce 19. století.

V prostorách bývalého skladu sladu vidíte, jakým vývojem prošly okna a dveře. Prohlédnete si zde například okno z doby vlády Karla IV, které bylo tvořeno průhlednými drahokamy. Pozornost upoutá také barevná vitráž nebo secesní okno s leptanými dekoracemi.

I v pivovarském podkroví je možné obdivovat jedinečnou konstrukci krovu se zdvojenými svislými prvky, neboli věšadly, vynášejícími tíhu vodorovně uložených vazných trámů. Proměnu krovových konstrukcí v průběhu staletí pak lze sledovat na sbírkových předmětech vystavených v této části expozice. Je zde vystaven například model krovů Kostela Nanebevzetí Panny Marie a svatého Karla Velikého na pražském Karlově, nebo model kovové konstrukce krovů přístavby Chrámu sv. Víta na Pražském hradě. Navazující část expozice je věnována střešním krytinám.

Do 26. listopadu si můžete prohlédnout výstavu Poklady v českých keramických obkladech, která ukazuje vývoj keramických obkladů na produkci tří českých továren na keramiku v Rakovníku, Chlumčanech a Horní Bříze.

V nejvyšším patře budovy je v galerii Valečka instalována výstava s názvem Příběh vizionáře: Jan Kaplický. Modely, které jsou zde umístěny, mapují práci Kaplického architektonického studia Future Systems od jeho počátků až k posledním modelům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám